Zelf uitrekenen of biomassaverbranding of zonnepanelen interessant is

Ondernemers kunnen via boerenklimaat.nl vanaf nu zelf uitrekenen of verbranding van biomassa of zonnepanelen economisch interessant is voor hun bedrijf. In opdracht van het netwerk BoerenKlimaat.nl heeft Ekwadraat advies hiervoor rekenmodellen ontwikkeld. Verbranding en zonnepanelen zijn technieken die kosten kunnen besparen en bij kunnen dragen aan een klimaatneutrale landbouw. Klimaatneutrale producten kunnen in de toekomst ook extra waarde krijgen.

De ondernemers van BoerenKlimaat.nl werken aan het kosteneffectief klimaatneutraal maken van hun bedrijf. In het afgelopen jaar hebben zij onder leiding van Ekwadraat advies doorgerekend of duurzame energie technieken interessant zijn voor hun bedrijf.

Zo ook varkenshouder Joost van Alphen. In zijn nieuwe stal wil hij warmte uit het strodek van drachtige zeugen terugwinnen en die warmte te gebruiken in de kraamstal met biggen. Uit berekeningen van BoerenKlimaat.nl bleek het beoogde systeem hiervoor te weinig warmte en dus minder energiebesparing op te leveren dan het kost.

Op zoek naar een alternatief kwam Joost uit op verbranding van biomassa als betaalbare vorm van duurzame energie. Begin april is een verbrandingsinstallatie bij hem geplaatst. "Een houtketel moet wel bij je passen", zegt de varkenshouder. Zelf is hij gewend aan opslag en mechanisatie. "We maken 70 procent van het varkensvoer uit reststoffen van de biologische voedingsindustrie, bakkerijbijproducten en zuivelproducten. Alle reststromen komen hier binnen en mengen we tot brijvoer. Daar hebben we al ruime opslagcapaciteit voor. De houtsnippers kunnen er nog wel bij."

Wilt u zelf berekenen of zonnepanelen of verbranding van biomassa interessant is voor uw bedrijf? In de rekenmodellen kunt u uw eigen bedrijfsgegevens invullen waarna u onder bij 'Conclusie' ziet wat het financiële plaatje en de terugverdientijd is.

Voor meer informatie: Frank Wijnands, PPO van Wageningen UR; Arjan Monteny, Groeisaam

Bron: bioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven