Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verslag meeloopdag én diplomering op Warmonderhof

Op Warmonderhof, de enige opleiding voor biologische land- en tuinbouw, was het gisteren (donderdag 21-06-12) een komen en gaan van studenten met hun vrienden en ouders. Een groep potentiële studenten kwam kennismaken met Warmonderhof, een andere groep verliet de school met het begeerde diploma op zak.

Om 10:00 uur begon de meeloopdag. Het zou een mooie dag worden, want de voorspelde regen- en onweersbuien bleven uit. De potentiële studenten konden kennismaken met de school, de praktijkbedrijven en de studentenhuizen waar de Warmonderhof-studenten wonen. Zo kregen ze een goed beeld van de opleiding.



Na aankomst en introductie begon de kennismaking met de school. De studenten volgden een plantkundeles met de huidige eerstejaars. In de les werden onkruiden behandeld, het ging erom de verschillende onkruiden al in een vroeg stadium van hun ontwikkeling te kunnen herkennen. Die kennis werd direct op het tuinbouwbedrijf naast de school in praktijk gebracht. Niet alle onkruiden werden herkend en die konden daarom vervolgens in de les extra besproken worden.

Na deze onkruidenles volgde de lunch. Daar maakten de bezoekers verder kennis met elkaar en met de studenten en medewerkers van Warmonderhof. Vooral de gesprekken met huidige studenten bleken voor de bezoekers belangrijk omdat ze van hen kunnen horen wat de toekomstmogelijkheden zijn en hoe het leven op Warmonderhof eruit ziet. Kenmerkend is dat de opleiding voor de helft van de tijd uit leren in de praktijk bestaat en voor de andere helft uit praktijkgerichte theorie.



Daarnaast bestaat er veel aandacht voor de cultuur: de jaarfeesten worden uitbundig gevierd en de studenten zelf weten ook van organiseren. Dat gaat niet alleen om feesten, maar er zijn ook studenten die bijvoorbeeld op de markt staan, kalkoenen of kippen houden enzovoort. De studentenkippen hebben de laatste jaren Warmonderhof en omstreken van eieren voorzien en de organiserende studenten van een zakcent. De mogelijkheden om je te ontplooien blijken op Warmonderhof eindeloos.

Door de gesprekken met de docenten van de school werd duidelijk dat de vooropleiding minimaal vmbo(t) of (gl) moet zijn en verder havo, vwo of een vergelijkbare studie. Een agrarische vooropleiding is niet nodig. Warmonderhof is een niveau-4 opleiding, met recht om daarna door te stromen naar het hbo.



Het praktijkkarakter van de opleiding werd na de lunch meteen realiteit: iedereen werkte mee op één van de vier praktijkbedrijven. Warmonderhof heeft de beschikking over 80 hectare praktijkbedrijf. In de tuinbouw bestond het werken vooral uit het bossen van uien en snijbiet en het plukken van tuinbonen; in de veehouderij werd onkruid gewied.

Na het werk was er een gezamenlijke koffie/theepauze met de medewerkers van de praktijkbedrijven. Toen hadden de potentiële studenten al een beeld van de praktijk en het onderwijs op Warmonderhof. Daarna werd een bezoek gebracht aan de appartementen waar de studenten zelfstandig wonen. Voor de meeste studenten is dit noodzaak omdat ze niet in de buurt van de school wonen maar toch een opleiding in de biologische land- en tuinbouw willen volgen. Dan is Warmonderhof de enige mogelijkheid. Voor de vele buitenlandse studenten, ongeveer 20 procent van de studenten, vooral uit Duitsland en België, spreekt het wonen bij de school vanzelf. De studenten wonen zelfstandig, maar koken en eten meestal in groepen van vijf tot acht mensen die in hetzelfde appartement een kamer hebben. Het wonen op Warmonderhof is overigens niet verplicht, er zijn bijvoorbeeld studenten die in Kampen wonen.



De kennismaking met de drie basiselementen van Warmonderhof gaf de bezoekende studenten een goed overzicht van de opleiding. Kennelijk is de opleiding in de smaak gevallen want van de mogelijkheid om intakegesprekken te voeren werd behoorlijk gebruik gemaakt. Het was de laatste meeloopdag van het schooljaar, wie zich nog aan wil melden kan het beste de school bellen of mailen.

Diplomering

Eind april werden 21 studenten van de dagschool al gediplomeerd, gisteren volgden de studenten van de deeltijdopleidingen Land&Tuinbouw (17 gediplomeerden) en Landbouw&Zorg (18 gediplomeerden). De diplomeringen werden bijgewoond door ongeveer honderdvijftig belangstellende familieleden en vrienden. Bij Landbouw&Zorg leek bijna de hele bevolking van de Naoberhoeve uit het Drentse Echten aanwezig om de diplomering van 'hun' boer mee te maken. De studenten werden toegesproken door de docenten en anders dan gewoonlijk spraken ze ook elkaar toe. De gediplomeerden kunnen nu erkend gediplomeerd het werk op hun eigen ondernemingen, op zorgboerderijen of als hoveniers bij zorginstellingen, nog beter doen dan ze al deden.



Bij de bijzonder feestelijke diplomering van de deeltijdopleiding Land&Tuinbouw kregen de kandidaten behalve het diploma een meditatieve tekst mee waarmee ze de wereld in kunnen. Ook zij gaan, op allerlei manieren, verder met hun land- en tuinbouwondernemingen, waaronder met stadslandbouw. Deze groep studenten is een hecht team geworden tijdens de studietijd, de eerste reünie is al gepland.
Warmonderhof kan na deze meeloopdag en de diploma-uitreikingen bijna aan de vakantie beginnen.

Op zondag 9 september is er vanaf 11:00 uur een open dag voor iedereen met excursies, bedrijven bekijken, koeien knuffelen, oogsten, lekker eten, muziek luisteren, spelletjes doen, producten kopen, proeverijen enzovoort. Vrienden, familie en kinderen zijn welkom. Intakegesprekken voor studenten zijn mogelijk: www.warmonderhof.nl.

Team Warmonderhof, de foto's zijn van Odette Waleson
Publicatiedatum: