"Vooralsnog meeste vraag naar mozzarella"

De Stoerderij zoekt kaasmaker voor eerste bio-waterbuffelmelk

Tholen - In oktober 2010 is al een artikel gepubliceerd over De Stoerderij. Arjan Swinkels houdt in het Brabantse Son en Breugel op de biologische wijze waterbuffels. "Over een paar maanden zal het eerste kalfje geboren worden en krijg ik dus de eerste biologische waterbuffelmelk van Nederland", vertelt Arjan. Maar daarbij loopt hij ook tegen een probleem aan. "Ik heb lang gedacht zelf de markt te gaan verkazen, maar zou dit nu toch graag aan iemand anders overlaten. Maar wie?"


Arjan heeft zijn handen vol aan de aanhankelijke waterbuffels

Arjan wil het liefst samen met een biologische boer de eerste Hollandse biologische waterbuffelmozzarella produceren. "Dat is toch het eerste product waar je aan denkt bij waterbuffelmelk. Er is ook al veel vraag naar. Het liefst wil ik dus mozzarella gaan maken, maar dit blijft een lastig product waarvoor ik eigenlijk iemand nodig heb die dat al kan. Je kunt van alles maken van deze melk, zoals ijs, yoghurt of harde kaas, maar naar mozzarella is vooralsnog de meeste vraag."

Kleinschalig

Het zal gaan om een kleinschalige productie, Arjan verwacht tussen de 200 en 400 liter per week te gaan melken. "Ik ga maar één keer per dag melken. Omdat ik geloof in het 'familiekuddesysteem' zullen de kalfjes gewoon bij de moeder blijven, zij zullen dus de helft van de melk opdrinken." Dit is een bewuste keuze voor de waterbuffelhouder. "Ik denk gewoon wat anders dan de gemiddelde boer."


De buffels genieten zichtbaar van de eerste duik van 2012

Adoptie

Arjan omschrijft de buffels als zeer zachtaardig en nieuwsgierig. Daarom heeft hij ook al snel een adoptieprogramma in het leven geroepen. "Alle buffels hebben inmiddels een naam en adoptieouders. Je kunt nu ook vriend worden van één van de buffels. En voor de kalfjes is er zelfs al een wachtlijst."

Voor meer informatie:

Arjan Swinkels
Waterbuffelboerderij De Stoerderij
06 13947995
info@destoerderij.nl
www.destoerderij.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven