Geit vergeet het stemgeluid van haar kinderen niet

Een geit vergeet het stemgeluid van haar kinderen niet, zelfs na een jaar van hen gescheiden te zijn. In een paper gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B beschrijven de Britse wetenschappers Briefer en McElligott van de Queen Mary's School of Biological and Chemical Sciences hun bevindingen.

Op lange afstand herkennen ouders hun nakomelingen vooral door stemherkenning, wat cruciaal is voor de overlevingskansen van het kroost. Omdat bij het ouder worden de stem verandert, moet de moeder die veranderde stem ook leren herkennen.

Gemekker

Omdat het lastig is om dezelfde individuen enkele jaren te volgen, is het niet duidelijk hoe lang dit stemgeheugen blijft bestaan. De onderzoekers testten het stemgeheugen door het gemekker van vijf weken jonge geitjes op te nemen en ditzelfde gemekker twaalf tot achttien maanden later weer af te spelen bij de moeders. Wat bleek: de geiten waren in staat de stemgeluiden van de vijf weken oude geitjes ook een jaar later nog te herkennen als hun eigen jongen. De studie laat zien dat de dieren in ieder geval hun sociaal belangrijke partners langer herinneren.

Bron: Nu.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven