Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Resultaten van enquête op een rij

Biologische melkveehouders houden van weidegang

Koeien horen in de wei, daarover zijn biologische melkveehouders het unaniem eens. Ze vinden weidegang heel belangrijk voor het (onderscheidende) imago van de biologische sector en de kwaliteit van de melk. Daarna volgen landschap, dierwelzijn en -gezondheid. Ook is weidegang aantrekkelijk voor de kostprijs. Dat blijkt uit een enquĂȘte onder 89 van de in totaal circa 320 Nederlandse biologische melkveebedrijven.

Aanvullend onderzoek op 14 bedrijven bevestigt het positieve effect van weidegang voor dierenwelzijn. Klauwproblemen en beschadigingen namen af tijdens de weideperiode. Bovendien hadden koeien die veel weidden minder beschadigingen en klauwproblemen en liepen ze beter dan koeien die korter weidden.

Biologische koeien weiden gemiddeld 3300 uur per jaar. Dat is 75% van het maximaal haalbare in een gemiddelde weideperiode van 202 dagen. Het aantal uren weidegang blijkt de afgelopen jaren nauwelijks te zijn veranderd en ook in de toekomst verwachten vrijwel alle bedrijven evenveel uren te weiden als in 2011. Op de grootste bedrijven (>80 koeien) weiden de koeien minder uren. Deze bedrijven hebben productievere koeien en zijn korter biologisch. Bedrijven op zandgrond houden meer koeien per hectare. Ze weiden minder uren per jaar, maar wel tijdens een langere periode, dan bedrijven op klei- of veengrond. De grootte van de huiskavel is meestal de beperkende factor voor meer weidegang.

Weer grootste probleem

Hoe meer uren weidegang hoe minder moeilijkheden veehouders ermee hebben. Problemen met graslandkwaliteit en- gebruik worden het vaakst genoemd, maar zijn niet ernstig. Op 8 procent van de bedrijven zorgen weersomstandigheden soms wel voor serieuze problemen met beweiding. Daarnaast vinden veehouders het vaak moeilijk om weidegang voor droge koeien en jonge kalveren op een goede manier in te passen.

Andere koe bij veel weiden

Bedrijven die veel weiden houden meer dubbeldoelrassen en kruislingen. Op deze bedrijven schuift het afkalfpatroon meer naar het voorjaar om het weidegras optimaal te benutten. Met het toenemen van de beweidingsduur neemt de melkproductie per koe af maar zijn gehalten aan vet en eiwit wat hoger. Het berekende tankmelkcelgetal is lager op bedrijven die weinig weiden, het antibioticumgebruik in deze groep lijkt juist wat hoger.

Klik hier voor het volledige rapport.

Voor meer informatie: Gidi Smolders, Wageningen UR Livestock Research; Marleen Plomp, Wageningen UR Livestock Research

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: