Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Open dag bij bio-boerderij Veld en Beek: 17 juni

Weleens een blaarkop geaaid of biologische zuivel geproefd? Zo niet, kom dan aanstaande zondag 17 juni tussen 11:00 en 17:00 uur naar de open dag bij Biologische Boerderij Veld en Beek in Doorwerth (Fonteinallee 33). Een mooie gelegenheid om de nieuwe melkveestapel van zeldzame zuivere blaarkoppen van dichtbij te bewonderen.

Boer Jan Wieringa, die sinds 1999 flink met Veld en Beek aan de weg timmert, en voorzitter Dirk van Uitert van de Coöperatie Veld en Beek U.A. hopen op een grote opkomst. "Als coöperatie werken we nauw samen met de boerderij Veld en Beek. Sinds begin april hebben we een melkveestapel (blaarkoppen) aangeschaft. Er waren al vleeskoeien, maar dit is natuurlijk een welkome aanvulling", legt Dirk van Uitert uit. De coöperatie heeft inmiddels al zo'n 800 leden.

Eigen sleutel

Er is een uniek verkoopsysteem opgezet. In meerdere dorpen van de gemeente staan koelwagens met producten van de biologische boerderij. De melk en het vlees komen dus van eigen koeien en runderen. "De leden hebben eigen 'koedelen'. Elk lid heeft een sleutel om de koelwagen te openen en af te sluiten. Een kwestie van vertrouwen." Jan Wieringa: "Je pakt wat je nodig hebt en schrijft wat je afgenomen hebt op een lijst. Achteraf wordt het bedrag automatisch van de rekening afgeschreven."

Met deze manier van produceren dragen de leden zelf bij aan een gesloten voedselsysteem. "Dat vind ik één van de mooie pijlers van deze unieke boerderij", vult Van Uitert aan, terwijl hij het kalfje Zwanet nog eens even aanhaalt in de wei vlakbij Veld en Beek.

Ruiken en proeven

Op de open dag is er van alles te doen. Leuk voor jong en oud. Bezoekers kunnen zien hoe de zuivel van de melkkoeien op het eigen bedrijf verwerkt wordt. "Kom kijken en ruiken, proeven van zuivel en vlees, kalfjes aaien en luisteren bij de rondleiding. Ook de bloemstroken aan de randen van de weilanden zijn de moeite waard", nodigt Jan Wieringa uit. De zuivelmakerij is een bijzonderheid. Hier wordt nog op ambachtelijke wijze echte karnemelk en boter gemaakt en zie je nog melk die 'oproomt' en dus niet-gehomogeniseerd is.

Kijk voor de routebeschrijving op de website: www.veldenbeek.nl

Bron: HoogenLaag.nl
Publicatiedatum: