Boer Jan Wieringa, die sinds 1999 flink met Veld en Beek aan de weg timmert, en voorzitter Dirk van Uitert van de Coöperatie Veld en Beek U.A. hopen op een grote opkomst. "Als coöperatie werken we nauw samen met de boerderij Veld en Beek. Sinds begin april hebben we een melkveestapel (blaarkoppen) aangeschaft. Er waren al vleeskoeien, maar dit is natuurlijk een welkome aanvulling", legt Dirk van Uitert uit. De coöperatie heeft inmiddels al zo'n 800 leden.
Eigen sleutel
Er is een uniek verkoopsysteem opgezet. In meerdere dorpen van de gemeente staan koelwagens met producten van de biologische boerderij. De melk en het vlees komen dus van eigen koeien en runderen. "De leden hebben eigen 'koedelen'. Elk lid heeft een sleutel om de koelwagen te openen en af te sluiten. Een kwestie van vertrouwen." Jan Wieringa: "Je pakt wat je nodig hebt en schrijft wat je afgenomen hebt op een lijst. Achteraf wordt het bedrag automatisch van de rekening afgeschreven."Met deze manier van produceren dragen de leden zelf bij aan een gesloten voedselsysteem. "Dat vind ik één van de mooie pijlers van deze unieke boerderij", vult Van Uitert aan, terwijl hij het kalfje Zwanet nog eens even aanhaalt in de wei vlakbij Veld en Beek.
Ruiken en proeven
Op de open dag is er van alles te doen. Leuk voor jong en oud. Bezoekers kunnen zien hoe de zuivel van de melkkoeien op het eigen bedrijf verwerkt wordt. "Kom kijken en ruiken, proeven van zuivel en vlees, kalfjes aaien en luisteren bij de rondleiding. Ook de bloemstroken aan de randen van de weilanden zijn de moeite waard", nodigt Jan Wieringa uit. De zuivelmakerij is een bijzonderheid. Hier wordt nog op ambachtelijke wijze echte karnemelk en boter gemaakt en zie je nog melk die 'oproomt' en dus niet-gehomogeniseerd is.Kijk voor de routebeschrijving op de website: www.veldenbeek.nl
Bron: HoogenLaag.nl