Eerste straffen uitgedeeld in Italiaanse bio-fraudezaak

Het proces met betrekking tot de Italiaanse bio-fraude is van start gegaan. Op 22 mei was de eerste hoorzitting in Verona. De fraudezaak kwam in december 2011 aan het licht na twee jaar van accuraat politieonderzoek in samenwerking met de bevoegde controle-instanties.

Zeven mensen, zakenlieden en ambtenaren, werden beschuldigd van fraude door de offieir van justitie en verschenen op de hoorzitting. Vier van de beschuldigden - Andrea Grassi, Michele Grossi, Davide Scapini en Stefano Spadini - hebben schuldig gepleit, in de hoop op een lagere straf. Ze zijn als volgt veroordeeld:

Andrea Grassi, wettelijk vertegenwoordiger van Fattoria della Sperenza, eigenaar van een handelsonderneming en adviseur van de Terra Viva boerderij kreeg 3 jaar en 4 maanden gevangenisstraf.

Michele Grossi, voormalig manager van controle-orgaan Suolo e Salute in de regio Marche, is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf. Hij werd ontslagen in 2010 toen men bij Suole e Salute de fraude ontdekte. Er werd een klacht tegen hem ingediend en het ministerie van Landbouw werd op de hoogte gesteld.

Ook Davide Scapini kreeg 3 jaar gevangenisstraf opgelegd. Hij was verkoopmanager en voor 49 procent aandeelhouder van Sunny Land, had 50 procent van de aandelen van boerderij 'Agribioscaligera di Badia Polesine' in handen en was wettelijke vertegenwoordiger van de 'Terre del Sole'-boerderij.

Stefano Spadini, ex-freelancer op het kantoor van controle-orgaan Suolo e Salute in de regio Marche, kreeg 2 jaar proeftijd. Michele Grossi heeft hem ontslagen, een klacht ingediend en het ministerie geïnformeerd.

Stefano Detassis is veroordeeld tot een proeftijd van 3 maanden voor triviale overtredingen.

De belangrijkste verdachte in de zaak is Luigi Marinucci, de wettelijke vertegenwoordiger van het bedrijf Sunny Land, die op 6 december 2011 gearresteerd werd. Hij wordt (samen met Angela Nazaria Siena, wettelijke vertegenwoordiger van bioexoitalia en Centro Cereali) beschuldigd van 'samenzwering om fraude te plegen op de markt).

FederBio, de Italiaanse overkoepelende federatie van de biologische beweging, heeft de zeven personen aangeklaagd wegens schade, de toepassing ervan als benadeelde partij werd toegelaten door de rechter.

Bron: FederBio via Organic-Market.Info

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven