Aanvullend onderzoek Schmallenbergvirus

In het afgelopen aflammerseizoen heeft het Schmallenbergvirus op veel schapenbedrijven voor de geboorte van misvormde lammeren gezorgd. De GD is begin december een onderzoek naar deze nieuwe aandoening gestart. Als onderdeel hiervan zal in de komende twee maanden op 100 getroffen bedrijven en op 100 controlebedrijven aanvullend onderzoek worden verricht. Op deze bedrijven zal door de GD een enquête worden afgenomen en er zullen bloedmonsters door de eigen dierenarts worden genomen. De GD is nog op zoek naar bedrijven die als controlebedrijf kunnen dienen.

De volgende voorwaarden zijn van toepassing om als controlebedrijf in aanmerking te komen:

  • Bedrijven met minimaal 50 fokooien die afgelopen seizoen hebben afgelammerd.
  • Er mogen op het bedrijf geen afwijkende lammeren zijn geboren gedurende het afgelopen aflammerseizoen.
  • De eerste 100 schapenhouders die zich aanmelden zullen worden geselecteerd (mits redelijk verdeeld over Nederland).

Inzicht

Door deel te nemen aan dit onderzoek wordt sector breed meer inzicht verkregen in deze nieuwe ziekte en daarnaast krijgt de deelnemer middels de uitslagen van het bloedonderzoek een indruk of de schapen een besmetting met het Schmallenbergvirus hebben doorgemaakt. Er worden geen kosten in rekening gebracht.

Bedrijven die voldoen aan de gestelde voorwaarden kunnen zich via de website van de GD aanmelden voor deelname aan dit onderzoek als controlebedrijf. Gevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en data zullen na verwerking niet tot het deelnemende bedrijf herleidbaar zijn.

ELISA-test

In aansluiting op de uitbraak van het Schmallenbergvirus in 2011 heeft de GD in samenwerking met het CVI aan de ontwikkeling van diagnostiek gewerkt. In dit project heeft de GD een ELISA-test ontwikkeld voor het aantonen van afweerstoffen tegen het Schmallenbergvirus. Deze test is vanaf 15 juni beschikbaar voor bloedmonsters van runderen, schapen en geiten.

Dieren die geïnfecteerd zijn met het Schmallenbergvirus hebben afweerstoffen tegen dit virus opgebouwd. In het bloed zijn deze afweerstoffen en daarmee de bescherming tegen een nieuwe infectie met dit virus aan te tonen.

Met de ELISA-test is het mogelijk om op een gemakkelijke manier de monsters van grote aantallen dieren individueel te onderzoeken. Veehouders kunnen met de nieuwe ELISA-test vanaf 15 juni bloedmonsters van hun runderen, schapen en geiten laten onderzoeken.

De test zal ook ingezet worden voor een grootschalig epidemiologisch onderzoek dat de GD onder financiering van EL&I uitvoert.

Het Schmallenbergvirus veroorzaakte vorig jaar in augustus en september problemen op melkveebedrijven. Runderen vertoonden diarree, productiedaling en soms koorts. Vanaf 25 november werden in Nederland geboorten van afwijkende lammeren en vanaf 13 december geboorten van afwijkende kalveren gemeld. Op 20 december 2011 werden vruchten met aangeboren afwijkingen meldingsplichtig.

Het totaal aantal afwijkende dieren gemeld bij de NVWA op 30 mei 2012 was 1654. Daarvan waren er 1267 kalveren, 349 lammeren en 38 geitenlammeren. Uit de grafiek blijkt dat het aantal gemelde lammeren vanaf maart afnam. Het aantal gemelde kalveren nam tot en met half maart toe en sinds mei sterk af.

Let op: als er afweerstoffen worden aangetoond met de test, dan is de GD verplicht dit te melden aan de NVWA.

Bron: GD

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven