"Telen met de Kosmos-agenda"

Peet en Elza de Krom telen biologische aardbeien en bonen

De vraag naar biologische producten neemt nog steeds toe. Op het tuinbouwbedrijf van Peet en Elza de Krom aan de Lagemetenweg 8/a in het Halsters Laag is men zich daar terdege van bewust. Ze telen al vele jaren geheel biologisch dynamisch en dat bevalt hen goed. We gingen een kijkje nemen bij dit sympathieke echtpaar. Ze stammen beiden uit een tuindersfamilie: Peet uit Halsteren en Elza uit Wernhout.

Rinus van Wezel trof hen aan toen ze aan het aardbeien plukken waren. Het was de eerste pluk van het gewas in dit seizoen. Echte aardbeien, zegt Peet met nadruk en hij doelt op het feit dat de aardbeiplant ook echt in de aarde staat met haar wortels en niet in glaswol. Echte aard-beien dus. Tussen de rijen is op afbreekbaar milieuvriendelijk folie stro gelegd om te voorkomen dat de aardbeien door opspattend zand tijdens regen vuil worden. Echte 'strawberries' dus, zoals de Engelsen dat zo treffend weten te zeggen.Bonenteelt
In onderstaand filmpje kijken en luisteren we naar Elza, die het heeft over de bonenteelt in de koude kas. Ze zaait de bonen op verschillende tijdstippen zodat ze een bepaalde periode continu kunnen oogsten. In de biologische teelt past geen chemische gewasbescherming. Dus beschermen ze de gewassen op natuurlijke wijze.
Bekijk en beluister Elza de Krom wanneer ze via dit filmpje uitleg geeft over de teelt van de bonen:Peet de Krom teelt bonen met Kosmos agenda
Peet en Elza de Krom hebben aan de Lagemetenweg 8/a in Lepelstraat (West-Brabant) een biologisch/dynamisch tuinbouwbedrijf. Peet vertelde ons over zijn manier van werken bij de teelt van bonen waarbij hij de Kosmos kalender gebruikt.
Dat wil zeggen dat hij daarbij rekening houdt met de stand van de maan en de sterren en daarop bijvoorbeeld het zaaien afstemt. Hij is er van overtuigd dat dit invloed heeft op de groei van de gewassen en niet te vergeten ook bijdraagt aan een goede opbrengst. In dit filmpje geeft hij uitleg over deze manier van werken en de wijze waarop hij er tegenaan kijkt.

 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven