Het Hinkelspel en De Hogen Akker winnen Bio award

Tholen - Afgelopen zaterdag (2 juni) zijn tijdens de opening van de Bioweek twee awards uitgereikt. De Bio Award voor 'smaak' werd gewonnen door Het Hinkelspel en De Hogen Akker werd bekroond voor 20 jaar inzet in de biologische sector.
 

Alexander Claeys van Het Hinkelspel (links) en Rolle De Bruyne van Den Hogen Akker (rechts) namen verrast de prijzen in ontvangst. Foto: BioForum - Esmeralda Borgo

100% bio

De kazen van Het Hinkelspel worden veel gebruikt in de gastronomie. Alexander Claeys van Het Hinkelspel is blij met de gewonnen award omdat hij met deze prijs aan mogelijk nieuwe afzetkanalen graag wil laten zien dat ze 100% bio zijn. "Hoewel we in de afgelopen dertig jaar ons altijd meer gefocust hebben op smaak en het gebruik van rauwe, niet gepasteuriseerde melk, zijn we al die tijd al biologisch bezig."

Erkenning

Winnnaar van de '20 jaar voor bio' award Rolle De Bruyne van De Hogen Akker heeft in zijn begintijd wel eens aan de politiek gevraagd om erkenning van de biologische landbouw: "We werden toen niet echt gehoord, want men was toen nog druk bezig met schaalvergroting. Dat ik nu deze prijs heb gewonnen is fantastisch. Het doet me deugd dat ik erkenning krijg voor het feit dat ik als zo lang aan de kar trek. Ik ben niet alleen boer, maar ik verkoop het ook. Dat doe ik graag. Die combinatie van de grond bewerken en de mensen via de media 'bespelen', dat spreekt me erg aan."


BioForum-voorzitter Kurt Sannen met de prijswinnaars

Bloeiende biosector

Naast de winnaars waren er ook genomineerden voor smaak. De jury van de Bio Award motiveerde de nominaties: "Biobakkerij De Trog kreeg de nominatie omdat zij er voluit in slagen om grootschaligheid en kwaliteit te combineren. Bezegaard/o’bio is genomineerd voor hun bijzondere en gedurfde fruitwijnen. Pioniers De Kollebloem en De Akelei willen we eren voor lange jaren van inzet en visie. Iemand die we speciaal willen vermelden is Quality Manager Vandenabeele van Lima omdat hij de bio-sector indertijd mee op de kaart zette met een gamma hoogkwalitatieve voeding."

BioForum Vlaanderen heeft de 'lifetime achievement' ingesteld om de pioniers van de biologische sector te eren. "Die eerste jaren waren niet gemakkelijk. Rolle De Bruyne van De Hogen Akker was al actief in de jaren '70. Dat was nog zonder wettelijk kader en dat is niet altijd gemakkelijk geweest. Deze mensen hebben hun pioniersfunctie waar gemaakt en daar plukken wij nu de vruchten van."

Voor meer informatie:

Het Hinkelspel
www.hethinkelspel.be

De Hogen Akker
www.dehogenakker.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven