"Dierenwelzijnsnormen liggen veel lager in VS"

Kritiek op equivalentie-akkoord tussen VS en EU

'Compassion in World Farming' is bezorgd en teleurgesteld na de ondertekening van het equivalentie-akkoord tussen de VS en de EU. De EU heeft hiermee het Amerikaanse 'National Organic Programme' als gelijkwaardig aan de eigen regelgeving erkend. Volgens de organisatie liggen de biologische normen inzake dierenwelzijn in de VS echter veel lager dan de EU-normen.

In een EU-publicatie staat: "Hoewel er kleine verschillen tussen de biologische normen van de VS en de EU zijn, hebben beide partijen afzonderlijk bepaald dat hun programma's gelijk waren. Dit met uitzondering van het verbod op het gebruik van antibiotica."

Dit is volgens 'Compassion in World Farming' niet terecht. Niet alleen zouden de Amerikaanse normen in sommige gevallen in de EU als niet-biologisch beschouwd worden, maar sommige elementen kunnen zelfs als illegaal beschouwd worden op dierenwelzijn. In de Amerikaanse normen ontbreekt het aan gedetailleerde sociale voorzieningen, routinematige verminkingen zijn niet verboden en de bezettingsdichtheid is niet gespecificeerd in de VS.

In aanvulling op de enorme dierenwelzijnsbezwaren, is er ook een risico voor de EU-veehouders. Het als gelijkwaardig aanduiden van de normen inzake dierenwelzijn maakt de situatie van de EU-veehouders volgens 'Compassion in World Farming' kwetsbaar.

"Ik zet mijn vraagtekens bij het EU-oordeel over deze nieuwe overeenkomst. Het is ook erg misleidend voor de consument. Consumenten die biologische dierlijke producten kopen moeten er zeker van kunnen zijn dat het dierenwelzijn daadwerkelijk van een hoog niveau is."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven