ABN AMRO: gunstige vraagontwikkeling voor vrije uitloop- en biologische eieren

ABN AMRO verwacht dat er dit en komend jaar in Europa minder varkensvlees en eieren geproduceerd worden. Verscherpte wet- en regelgeving rondom dierenwelzijn en milieu is de belangrijkste oorzaak van de afname van het aanbod. Ons land anticipeert goed op de nieuwe binnenlandse en Europese regelgeving. Ondernemers hebben tijdig de noodzakelijke investeringen gedaan en plukken nu de vruchten.

Het Europese kooiverbod, dat dit jaar is ingegaan, heeft de markt opgeschud. In 2012 is er een daling in productie voorzien die wellicht doorloopt tot in 2013; daarmee samenhangend een (tijdelijke) prijsstijging. Om de hoek dreigt echter een prijsdruk die zijn oorsprong dichtbij huis heeft. Jaarlijks worden er 9,8 miljard eieren geëxporteerd in de vorm van consumptie-eieren en eiproducten. De helft van de consumptie-eieren gaat naar Duitsland, dus de afhankelijkheid is nu nog groot. Duitsland is na de vroege afschaf van het kooisysteem weer volop zelf aan het produceren.

Verwacht wordt dat de afzetmogelijkheden van scharreleieren naar het buurland op de (middel)lange termijn afneemt met zo'n 25%. Hiervoor zal een alternatief gezocht moeten worden. Dit is bijvoorbeeld te vinden in het productiegat dat momenteel valt in zuidelijke eurolanden. Hier hebben ondernemers moeite de financiering rond te krijgen die nodig is om met aangescherpte milieu- en dierenwelzijnswetten te kunnen produceren. Rond 2014 zal de Europese markt weer stabiliseren.

De uitdaging voor de branche ligt in het aansluiten van productie op de vraag, zowel qua volume als kwaliteit. Voor vrije uitloop en biologische eieren ontwikkelt de vraag zich namelijk gunstig.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.