Mysterie rondom terugschakelaars in Duitsland

Niet iedere Duitse boer die naar bio omschakelt blijft deze werkwijze trouw. Voor deze afvallers is alleen niet veel aandacht, bijna niemand praat over de reden voor terugschakeling.

'Groei', 'verhoging', 'stijging': het rapport 'Die Biobranche 2012' van het Bundes Ökologische Lebensmittelwirtschaft (BÖLW) staat er vol mee. De cijfers zijn ook indrukwekkend. Er waren in 2011 in totaal 1.061 biologische bedrijven meer dan in het jaar daarvoor.

Maar er zijn ook iets minder indrukwekkende cijfers die slechts bij een handjevol deskundigen bekend zijn. Alleen in 2009 zijn bijvoorbeeld 930 bedrijven teruggeschakeld. Bio-verenigingen als Demeter en Naturland besteden naar buiten toe niet veel aandacht aan deze terugschakelaars. En als ze er al iets over willen zeggen, wordt verteld dat 80 procent van de terugschakelaars het bedrijf helemaal opgeheven heeft.

Uit een nog niet afgeronde studie blijkt echter het tegendeel. Tussen 2004 en 2009 zijn 99 terugschakelaars gevraagd naar hun beweegredenen. Slechts 16 procent gaf de volledige stopzetting van landbouwactiviteiten als reden. Waar die beweerde 80 procent vandaan komt is dus niet duidelijk. Anderen zetten hun bedrijf op de gangbare wijze voort en de grootste groep (25%) gaf aan problemen te hebben met de economie en marketing.

De laatste cijfers komen uit Sleeswijk-Holstein. Het statistisch bureau van de regering kan melden dan tussen 2007 en 2010 één op de tien biologische boerderijen teruggeschakeld is.

Bron: FOCUS online

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven