Eerste studie over Albanese biologische sector gepubliceerd

De biologische sector van Albanië staat nog in de kinderschoenen, maar ontwikkelt zich dynamisch. Het 'Research Institute of Organic Agriculture' heeft in samenwerking met lokale partners de feiten en cijfers in een studie samengevat. De studie, die nu beschikbaar is, zal een waardevolle bron van informatie zijn voor lokale belanghebbenden en handelsbedrijven.

De biologische sector van Albanië heeft de afgelopen jaren snel aan belang gewonnen. Vooral het succes van een wildcollectie met biologisch keurmerk is indrukwekkend. Op negen procent van het grondgebied worden geneeskrachtige planten, kastanjes, paddenstoelen en wilde bessen geteeld. Een innovatieve verwerkingsindustrie raakt meer en meer gespecialiseerd in het verfijnen van deze natuurlijke hulpbronnen.Dit heeft grote economische betekenis voor de plattelandsontwikkeling. Ook de vraagzijde van de markt is klaar voor uitbreiding. Belangrijkste stimulans voor het omschakelen naar biologisch beheer is de recent ingevoerde financiële steun dankzij een regeling van het ministerie van Landbouw. Ook is er een groeiende interesse voor gezond, lokaal geproduceerd voedsel in Albanië.

De studie die nu uit is gebracht is de laatste mijlpaal van het 'Sustainable Agriculture Support in Albania-Project' (SASA). Dit project is in 2001 door de 'Swiss Agency for Development and Cooperation' (SDC) gelanceerd. SASA is gericht op de stimulering van duurzame landbouw in Albanië na de ineenstorting van het communistische systeem.

De Zwitserse staatssecretaris van Economische zaken steunde het project vanaf 2006, er moest onder meer een nationale certificeringsstructuur opgezet worden. SASA is uitgevoerd door FiBL en liep in 2011 ten einde.

Bron: Organic World.net

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven