Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geen winnaar na vergelijking voors en tegens door KIJK

"Bio- en gangbare veehouders kunnen veel van elkaar leren"

De biologische en gangbare veehouderij mogen vaker in elkaars ogen kijken. Volgens het populair wetenschappelijke blad KIJK kunnen zij nog veel van elkaar leren.

Het blad heeft voor haar juninummer een vergelijking gemaakt van de voors en tegens van beide benaderingen van veehouden, maar ziet geen winnaar. KIJK wijst op de complexiteit van vraagstukken. Zo zijn er geen afzonderlijke thema's zoals dierenwelzijn of het milieu, maar deze zijn in alles verweven en vaak tegenstrijdig.

"Het is mooi als een ondernemer in welzijn investeert", concludeert het blad, "maar dikke kans dat het milieu benadeeld wordt. En het is mooi als een bedrijf in luchtwassers investeert, maar dat heeft pas zin als de dieren binnen blijven."

KIJK betrekt een FAO-rapport over de milieudruk van de veehouderij. Dit stelt voorop dat het milieu gebaat is bij een efficiënte bedrijfsvoering en daarin onderscheid zich de gangbare, intensievere veehouderij.

In dat verband beschrijft KIJK een initiatief voor een groot bedrijf waar de hele ketenproductie inclusief slacht onder één dak komt zodat er veel efficiency-winst is te behalen op gebied van de voerconversie en het milieu. En uit oogpunt van welzijn: de dieren hoeven niet meer vervoerd te worden. Maar (alleen) vanwege de schaalgrootte roept het toch weerstand op.

Het blad constateert tal van tegenstellingen: een buiten lopend en wroetend varken mag het naar zijn zin lijken te hebben, het gebruikt wel meer grond en energie, waardoor het niet efficiënt is het omzetten van voer in vlees ('vieze varkens worden niet vet'). Uiteindelijk doet het dus (langer) een groter beroep op natuurlijke grondstoffen.

En koeien in de wei moeten zelf hun temperatuur op peil houden, wat de koe energie kost en wat in de stal automatisch is geregeld. Dieren die buiten lopen, krijgen vaker infecties en het herstel daarvan kost het dier eveneens extra energie.

Qua efficiëntie gaat er volgens KIJK dus niks boven de intensieve veehouderij. Maar men kan van de biologische sector nog leren op het punt van het welzijn. Andersom kan de biologische sector veel leren van 'gangbare collega's' waar het gaat om efficiency in de productie en het zuinig zijn met de natuurlijke grondstoffen.

Bron: Vlees.nl
Publicatiedatum: