Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Andere ketens moeten dit voorbeeld volgen"

Coop en Deen enigen met duurzame kerstrollades

Rollade is een populair gerecht op het kerstmenu. Consumenten die een duurzame varkensrollade op tafel willen, kunnen daarvoor goed terecht bij supermarkten Coop en Deen. Grotere supermarktketens als Albert Heijn en Jumbo zijn in vergelijking met vorig jaar vooruitgegaan op het gebied van dierenwelzijn, maar kunnen nog een flinke stap maken als het gaat om het milieu. Aldi en C1000 zijn hekkensluiters: bij hen is geen milieu- of diervriendelijke rollade te vinden. Sijas Akkerman van Natuur & Milieu: "Wij roepen de grote supermarktketens op om het voorbeeld van Coop en Deen te volgen en volgend jaar ook duurzame rollades in de schappen te leggen met Milieukeur of Eko-keurmerk."

Natuur & Milieu hield voor de tweede keer een onderzoek naar het aanbod van duurzame kip-, varkens-, en runderrollades. Net als vorig jaar wordt bij de meeste supermarktfilialen geen duurzame rollade verkocht. Alleen Coop en Deen verkopen duurzame varkensrollades met Milieukeur. Albert Heijn en Jumbo verkopen rollades met een 1 ster Beter Leven Kenmerk (BLK). Dit keurmerk geeft aan dat het dierenwelzijn in ieder geval minimaal geborgd is, maar stelt geen eisen die de grote milieubelasting van de productie van vlees beperken. Grote supermarktketens als Aldi en C1000 verkopen helemaal geen rollades waarbij gelet is op dierenwelzijn of milieu.

Recept: duurzaam kerstdiner met rollade

Om het flexitariërs die minder en duurzamer vlees willen eten makkelijk te maken deze kerst, heeft Natuur & Milieu een lekker recept voor een kerstdiner met een duurzame rollade uitgebracht. Klik hier voor dit overheerlijke recept en eet smakelijk! De rollade bij dit gerecht kan het best gekocht worden bij de Coop of de Deen, of bij een Keurslager met vlees met Milieukeur, een biologische slager of biologische supermarkt.

Milieu-effecten vlees

De mondiale voetafdruk van vlees is groot. Voor iedere kilo vlees is gemiddeld 6 kilo plantaardig veevoer nodig. Door de wereldwijd toenemende vraag naar vlees is landbouwgrond nodig waarvoor vaak bossen worden gekapt. Ook komt bij de productie van vlees veel broeikasgas vrij. Voor Natuur & Milieu reden genoeg om de productie en consumptie van duurzaam vlees te stimuleren.
Publicatiedatum: