"Groeien verder waar we kansen zien"

Demeter-honing van De Traay komt er aan

Tholen – De Traay brengt komen voorjaar haar eerste Demeter-honing op de markt. "Hier zijn we jaren mee bezig geweest. We hebben een Duitse imker gevonden en kunnen er nu echt mee aan de slag", licht directeur Wilco Schets toe. Hij verklapt ook dat het etiket onderscheidend zal zijn ten opzichte van het overige hebben dan we van De Traay gewend zijn.


Wilco toont de onlangs binnengekomen Demeter-nectar

Naast deze Demeter-honing staan bij De Traay voor het komende jaar diverse productintroducties op de planning. Men kan honingen met amandel en walnoten tegemoet zien. En er komen twee biologische mede-wijnen aan. Ook is een nieuwe gezichtslijn in ontwikkeling. Met de Bee natural verzorgingslijn met BDIH-keurmerk had De Traay destijds een primeur. "Wij waren de eerste in Nederland met dit keurmerk."


Wilco geeft aan dat er ook in de toekomst zeker nog nieuwe producten aan zullen komen. "Helaas ontbreekt het wel eens aan tijd om meer nieuwe producten te ontwikkelen. Het moet wel haalbaar blijven, alles moet kloppen. Maar waar we kansen zien, groeien we verder. Het draait bij ons niet om kwantiteit, maar vooral om kwaliteit."

Ook het afgelopen jaar heeft De Traay niet stilgezeten. Zo zijn de honingpotjes onder meer van een nieuwe look voorzien. De bijzondere soorten, zoals de lavendelhoning, hebben een apart etiket gekregen. "Dat is een bewuste keuze: een bijzonder etiket voor speciale soorten."


Honingtekort?

De wereldwijd toenemende bijensterfte is momenteel een hot issue. Bij de imkerij van De Traay is door de intensieve verzorging van de bijen hier echter nog niet heel veel van te merken.

Klimaatverandering is misschien wel een groter probleem voor de bijenhouderij. Zo is door de enorme regenval in Oost-Europa van vorig jaar de prijs van de Acacia-honing bijna verdubbeld. "In de productie zijn we altijd al afhankelijk van het vrij beperkte aanbod en een schommelende kwaliteit. Het is onze taak om daar goed mee om te gaan." Wilco geeft aan dat De Traay wel eens reacties krijgt dat een honing bijvoorbeeld vorig jaar anders smaakte. "Daar kunnen we helaas zelf weinig aan doen."
 


Wouter Vuijk, de eigenaar van De Traay, zorgt in het bedrijf voor de verbinding met de praktijk. "Hij is de expert, kan er alles over vertellen. Het is mooi om hem zo bevlogen bezig te zien met de bijen. Het is ook een enorm intensief werk. Om bijenwegloop te voorkomen moeten alle korven met grote regelmaat gecheckt worden."


Het oude naambord van De Traay hangt nog in het gebouw

Wilco is vooral op kantoor en in de fabriek zelf actief. Hij omschrijft zichzelf als een directeur die 's morgens de mat recht legt. "Het belangrijkste is om mensen te motiveren en betrokkenheid te creëren. Bij De Traay werken veel goede en gemotiveerde mensen, van hoog tot laag, die er echt voor gaan." Hij staat zelf ook nog regelmatig in de productieruimte. "Eergisteren stond ik bijvoorbeeld nog tot 23:00 uur aan de band. Dat motiveert mij zelf ook. Ik ervaar dan zelf wat er beter zou kunnen, dat is erg goed."

Voor meer informatie:

Wilco Schets
Imkerij De Traay
Platinastraat 50
8211 AR Lelystad
0320 282928
info@detraay.com
www.detraay.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.