Chef-kok Jaymz Pool bereidt kerstdiner met tas vol bio-producten

Een duurzaam kerstdiner staat niet gelijk aan tot moes gekookte worteltjes met een droge vegaschijf. Dat bewijst chef-kok Jaymz Pool, bekend van het kookprogramma 'Born to Cook'. Greenpeace daagde hem uit om met een tas vol biologische producten een heerlijk driegangendiner te bereiden. Herman van Bekkem, campagneleider duurzame landbouw bij Greenpeace, deed de boodschappen.

Een duurzame kerst begint idealiter met een bezoekje aan de natuurvoedingswinkel of de boerenmarkt. Maar ook veel 'gewone' supermarkten hebben tegenwoordig een aardig assortiment biologische producten. "Verantwoord voedsel is biologisch voedsel", zegt Herman. "Niet alleen zijn biologische groenten en fruit vaak lekkerder, ze zijn ook beter voor het milieu, omdat bij de teelt geen kunstmest of schadelijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Bij biologische producten weet je bovendien zeker dat er niet met je eten is gerommeld, bijvoorbeeld door genetische manipulatie."

Maar met de keuze voor biologische producten ben je er als duurzame kok nog niet. Naast de schappen met aardappelen en spruitjes liggen zelfs in de natuurvoedingswinkel bessen uit Chili en avocado's uit Israël. Niet de meest verantwoorde keuze, legt Mariken Stolk van Milieu Centraal uit. "Hoe het voedsel van akker of kas naar de supermarkt wordt getransporteerd, bepaalt ook hoe duurzaam het is. Zacht fruit, peultjes en andere bederfelijke producten worden vaak per vliegtuig vervoerd. Mango's, sinaasappels en bananen komen met de boot, wat veel minder energie kost." Omdat het lastig is al dit soort afwegingen bij het groentevak in de supermarkt te maken, heeft Milieu Centraal de Groente- en fruitkalender in het leven geroepen. Handig om te gebruiken tijdens het boodschappen doen.Vlees en vis laat Herman, zelf al jaren vegetariër, liever liggen. "De zeeën en oceanen zijn zwaar overbevist", legt hij uit. "En ook het eten van veel vlees en zuivel is bepaald niet milieuvriendelijk. Vooral grazers, zoals koeien en schapen, stoten veel broeikasgassen uit. Dat geldt helaas net zo goed voor biologisch gehouden dieren, al hebben die wel een beter leven. Daarnaast produceert het vee dat we in Nederland houden per jaar zo'n 70 miljard kilo mest die de bodem en de lucht vervuilt."

Dus koos Herman voor dit kerstmaal voor vlezige portabella's, grote paddestoelen die qua textuur en smaak aan een sappige steak doen denken. Ook linzen, rijk aan eiwitten en mineralen, gingen mee naar Jaymz. De tv-kok schudde in no time drie overheerlijke gerechten uit zijn mouw; gerechten die in een handomdraai op tafel kunnen worden gezet. Download de recepten hier.

Bron: GPM Online 04

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven