
Abonneren
Vacatures
- Leidinggevende snijderij
- Fruitteler / gewasverzorger boomkwekerij
- Teeltspecialist
- Accountmanager
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
Top 5 - gisteren
- "Ik kijk nu volledig anders tegen een zak sesamzaad aan"
- "Met drie-eenheid soda, groene zeep en schoonmaakazijn kan je alle schoonmaakklussen aan"
- "Meer wederzijds begrip Tweede Kamerleden in voedseldebat na filmvertoning"
- Omschakeling van biologisch legpluimvee naar scharrel of vrije uitloop moet gemeld worden bij Skal en COKZ
- Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen bekend
Top 5 - afgelopen week
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
Chef-kok Jaymz Pool bereidt kerstdiner met tas vol bio-producten
Een duurzame kerst begint idealiter met een bezoekje aan de natuurvoedingswinkel of de boerenmarkt. Maar ook veel 'gewone' supermarkten hebben tegenwoordig een aardig assortiment biologische producten. "Verantwoord voedsel is biologisch voedsel", zegt Herman. "Niet alleen zijn biologische groenten en fruit vaak lekkerder, ze zijn ook beter voor het milieu, omdat bij de teelt geen kunstmest of schadelijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Bij biologische producten weet je bovendien zeker dat er niet met je eten is gerommeld, bijvoorbeeld door genetische manipulatie."
Maar met de keuze voor biologische producten ben je er als duurzame kok nog niet. Naast de schappen met aardappelen en spruitjes liggen zelfs in de natuurvoedingswinkel bessen uit Chili en avocado's uit Israël. Niet de meest verantwoorde keuze, legt Mariken Stolk van Milieu Centraal uit. "Hoe het voedsel van akker of kas naar de supermarkt wordt getransporteerd, bepaalt ook hoe duurzaam het is. Zacht fruit, peultjes en andere bederfelijke producten worden vaak per vliegtuig vervoerd. Mango's, sinaasappels en bananen komen met de boot, wat veel minder energie kost." Omdat het lastig is al dit soort afwegingen bij het groentevak in de supermarkt te maken, heeft Milieu Centraal de Groente- en fruitkalender in het leven geroepen. Handig om te gebruiken tijdens het boodschappen doen.
Vlees en vis laat Herman, zelf al jaren vegetariër, liever liggen. "De zeeën en oceanen zijn zwaar overbevist", legt hij uit. "En ook het eten van veel vlees en zuivel is bepaald niet milieuvriendelijk. Vooral grazers, zoals koeien en schapen, stoten veel broeikasgassen uit. Dat geldt helaas net zo goed voor biologisch gehouden dieren, al hebben die wel een beter leven. Daarnaast produceert het vee dat we in Nederland houden per jaar zo'n 70 miljard kilo mest die de bodem en de lucht vervuilt."
Dus koos Herman voor dit kerstmaal voor vlezige portabella's, grote paddestoelen die qua textuur en smaak aan een sappige steak doen denken. Ook linzen, rijk aan eiwitten en mineralen, gingen mee naar Jaymz. De tv-kok schudde in no time drie overheerlijke gerechten uit zijn mouw; gerechten die in een handomdraai op tafel kunnen worden gezet. Download de recepten hier.
Bron: GPM Online 04
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-22 Instock verhuist om meer voedsel te kunnen 'redden'
- 2023-03-10 Collectief van inkopers verbindt zich aan natuurinclusieve landbouw
- 2023-02-21 Groene en gezonde maaltijden in de zorg dankzij platform ToekomstProef
- 2023-02-17 Heerlijkheid Mariënwaerdt behaalt opnieuw Green Key Goud
- 2023-02-14 Valentijnsactie voor de Voedselbank
- 2023-02-14 Met pilot komt biologische aanbesteding door het Rijk stapje dichterbij
- 2023-01-30 Investeringsronde moet groei en internationalisering Anne&Max versnellen
- 2023-01-24 Hotelvereniging gaat voor 50% bio-groenten in 2025
- 2023-01-11 Vernieuwd EXKi-restaurant op Brussels Airport
- 2023-01-10 "Klimaatlabels hebben sterke invloed op duurzame voedselkeuze"
- 2023-01-10 Anne&Max wil vestiging in Leeuwarden openen
- 2023-01-05 Instock redde meer dan 400.000 kilo voedsel in 2022
- 2023-01-05 Omzet Sligro Food Group weer boven niveau pre-Covid
- 2023-01-03 Drees Peter van den Bosch vertrekt als Algemeen Directeur Hutten
- 2022-12-23 André Brouwer draagt zijn werk voor EKO-keurmerk Horeca over
- 2022-12-23 Provincie Brabant zet in op 50% biologische bedrijfscatering
- 2022-12-08 Bio- en ecoproducten van Nutribel nieuw bij QSTA
- 2022-11-16 Naturland pleit voor ten minste 50% biologisch in kinderdagverblijven, scholen en kantines
- 2022-11-15 Boeren die duurzaam produceren hebben streepje voor bij cateraar Hutten
- 2022-11-14 Overweldigend veel animo voor investeringsronde SLA