Bio-fraude: kleinere hoeveelheden dan eerder werd aangenomen

FederBio, de Italiaanse federatie voor biologische en bio-dynamische landbouw, heeft hard gewerkt aan de verduidelijking van de fraudezaak in Italië. Ze hebben een lijst met producten onthuld die bij de fraude betrokken zijn.

De goederen zijn heen en weer vervoerd om hun ware afkomst te verhullen. Dit wekte de indruk dat een enorme hoeveelheid producten betrokken was. Tot 700.000 ton werd genoemd. Volgens de huidige informatie van FederBio is 'slechts' 17.000 ton aan producten in de zaak betrokken. FederBio spreekt uiteraard nog altijd van een zeer ernstige zaak. De fraude vond plaats tussen oktober 2007 en augustus 2008.

De betrokken producten zijn:

  •  Appelen voor puree 1.361 ton
  •  Gerst 80 ton
  •  Graan 4.613 ton
  •  Sojabonen 4.246 ton
  •  Zonnebloem 2.066 ton
  •  Tarwe 2.066 ton

Roberto Pinton, directeur van Assobio, verklaarde het volgende op basis van de huidige informatie: "De eerste kopers waren, volgens onze kennis, niet op de hoogte van de voorgenomen fraude. Zij zijn door de Guardia di Finanza op de hoogte gesteld. Daarom staan ze niet onder verdenking, omdat verondersteld wordt dat hun naam zonder hun medeweten werd gebruikt. Het is niet duidelijk of, na het herlabelen, de kopers wisten van de actie of dat hun namen gestolen of vervalst zijn."

Het onderzoek draait om Sunny Land, alsmede hun partners, omdat zij de certificaten en facturen gesimuleerd hebben om de verkoop aan andere bedrijven te stimuleren. Aangenomen wordt dat de verkoop van dezelfde goederen vervolgens weer gesimuleerd werd (naar ongeïnformeerde kopers) en dat de goederen aan hen doorverkocht zijn als biologische producten. Ook wordt ervan uitgegaan dat verschillende intermediaire kopers genoemd zijn voor de verwarring.

FederBio klaagt de verdachten in de strafrechtelijke vervolging aan, om hier deel van te worden, volgens de heer Pinton.

Het originele document is hier beschikbaar.

Bron: FederBio en Assobio via Organic-market.info

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.