Vetzuren omzetten in biopolymeren voor bioplastic

Provincie Groningen steunt onderzoek naar verwaarding van bietenblad

De provincie Groningen verleent in het kader van het Biomassa Actieplan Groningen een subsidie van 17.450 euro aan ACConsults, initiator en penvoerder van het project, voor een haalbaarheidsonderzoek naar het testen van nieuwe technieken om uit suikerbietenblad eiwitten en bioplastics te halen.

Een consortium van 7 bedrijven heeft de afgelopen jaren gewerkt aan het verhogen van de economische waarde van het bietenblad. Het sap van vers bietenblad bevat eiwitten en uit het leksap van het ingekuilde blad kunnen bioplastics gemaakt worden. Daarvoor heeft loonwerker Thole uit Musselkanaal een techniek ontwikkeld om bietenblad zonder grond van de bieten te kunnen snijden en te verkleinen. Voordat dit materiaal wordt ingekuild, wordt het nog geperst waarbij sap vrijkomt. TNO is ingeschakeld voor de productie van plantaardige eiwitten voor humane voeding uit het perssap en het bedrijf Bionnd uit Haren kan met een bacterie de vetzuren, die bij het inkuilen vrijkomen, omzetten in biopolymeren voor bioplastic.

Na het voorwerk van de afgelopen jaren gaan de bedrijven samen met TNO en Bionnd de ontwikkelde technieken en theoretische aannames in praktijk op relatief kleine schaal testen. De kern van de praktijkproef bestaat uit het testen van de ontwikkelde oogsttechniek voor bietenblad op een suikerbietenperceel van 2 hectare bij de locatie 't Kompas van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving in Valthermond. Het is daarbij van groot belang dat het bietenblad zonder grond wordt geoogst en op een goede wijze wordt geconserveerd.

Bij gebleken haalbaarheid hebben 6 van de 7 partijen de intentie consortia te vormen om rooimachines te ontwikkelen die gelijktijdig suikerbieten en bietenblad kunnen oogsten en verkleinen. Doel van het project is de economische waarde van het bietenblad te verhogen zodat het rendement van zowel de suikerbietenteelt als de productie van bio-energie door vergisting wordt verhoogd. Het onderzoek draagt bij aan energietransitie en duurzame ontwikkeling, heeft positieve lokale effecten, reduceert broeikasgassen en versterkt de sociaal-economische structuur.

Bron: AgriHolland, Provincie Groningen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.