BioForum evalueert of bio-producten gezonder zijn

Gezondheid is voor 93 procent van de Belgische consumenten de belangrijkste reden om voor bio-voeding te kiezen, zo bleek dit jaar uit een enquête van BioForum. Het Landbouweconomisch Instituut (LEI) in Nederland onderzocht waarom consumenten denken dat biologische producten gezonder zijn. BioForum evalueert op zijn beurt of bio-producten daadwerkelijk gezonder zijn dan gangbare voedingsmiddelen.

Consumenten beschouwen bio als gezond(er), hoewel de wetenschap daar nog geen harde bewijzen voor heeft. In het tijdschrift BioActief gaat koepelorganisatie BioForum Vlaanderen aan de hand van de resultaten van een wetenschappelijk congres over bio en gezondheid in Praag zelf op zoek naar de waarheid van gezondheidsclaims van biologische producten. Die zoektocht wordt bemoeilijkt door de vaststelling dat onderzoekers het vaak niet eens zijn over wat men precies moet verstaan onder gezondheid.

In de samenstelling onderscheiden bio-producten zich soms in positieve zin (bijvoorbeeld appelen met meer vitamine C of rode biet met meer ijzer), maar soms ook niet. "Producten blijken vaak van elkaar te verschillen door factoren als variëteit, bodem, weersomstandigheden, oogstjaar, en niet of veel minder omwille van de landbouwmethode", verklaart BioForum. Dat betekent dat er ook tussen bio-producten onderling grote verschillen zijn in hoeveelheden vitamines, mineralen en andere gezondheidsbevorderende componenten.

De wetenschap staat nog aan het begin van de zoektocht naar gezondheidsvoordelen van bio. "Hier en daar toont onderzoek wel degelijk een verschil", merkt BioForum op, "zoals het hoger gehalte gezonde vetzuren in melk door het grazen van biologische koeien." En Zweedse wetenschappers ontdekten dat primitieve tarwevariëteiten over het algemeen hogere gehaltes aan essentiële mineralen en minder residu's van zware metalen bevatten, ongeacht waar zij geteeld worden. Uit de resultaten bleek ook dat biologisch geteelde types meer essentiële mineralen bevatten dan gangbare tarwe.

Maar mag je wel een eenduidig effect verwachten, werd tijdens het congres opgeworpen, en moet je het effect van bio-voeding niet zien als één element in een gezondheidsbevordende levensstijl? Tot die voorlopige conclusie komt ook BioForum: "De verzamelde resultaten van Europees onderzoek tonen aan dat je een bio-product niet zomaar kan herleiden tot zijn analytische componenten en dat gezondheid niet zozeer een toestand dan wel een dynamisch proces is."

Bron: Vilt

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven