Nieuw Flevolands kookboek over lekker lokaal eten

Eerste exemplaar 'Proef de Smaak van Flevoland' overhandigd

Maandagmiddag 12 december is het Flevolandse fotokookboek 'Proef de Smaak van Flevoland' feestelijk gepresenteerd in Restaurant Applaus in Lelystad. Auteur Ingrid Cremer van het Centrum Biologische Landbouw overhandigde het eerste exemplaar aan gedeputeerde Jan Nico Appelman van Provincie Flevoland. Ook Arnold Michielsen, voorzitter van Land- en Tuinbouworganisatie Flevoland en Carl Jansen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland regio Flevoland kregen officieel een exemplaar overhandigd.


Jan Nico Appelman, Arnold Michielsen en Carl Jansen in gesprek met Ingrid Cremer van het Centrum Biologische Landbouw en met Bart Fokkens, voorzitter van Stichting Biologische Landbouw Flevoland en uitgever van het boek.

Het boek is gemaakt vanuit het Leaderproject Van Flevolandse Bodem en bevat 44 gevarieerde recepten die gemaakt zijn door 22 horecaondernemers die graag met Flevolandse producten koken. Ze verwachten met het boek veel mensen te inspireren deze producten ook te ontdekken.

Voor ieder wat wils en meekoken met het seizoen

In het boek nemen 22 Flevolandse koks de lezers mee in hun ontdekkingstocht van kavel tot keuken en vertellen het verhaal achter de recepten waarin ze de lokale producten graag gebruiken. Ook laten ze de lezers kennismaken met de boeren, tuinders en vissers waar ze hun producten vandaan halen. De koks zijn zichtbaar trots op het mooie boek en hopen dat ze veel lezers enthousiast maken om zelf ook te gaan koken met de lekkere producten uit hun eigen regio.


Auteur Ingrid Cremer van het Centrum Biologische Landbouw overhandigt het boek ‘Proef de Smaak van Flevoland’ aan gedeputeerde Jan Nico Appelman.

Door de variatie in recepten, van pannenkoek en stoofpotje tot gerecht op Michelinster-niveau, is er voor ieder wat wils. Daarbij is de receptenindex gerubriceerd naar lente, zomer, herfst en winter, wat het gemakkelijk maakt om met de seizoenen mee te koken. Hierin is ook rekening gehouden met het visseizoen, zodat er voorkomen wordt dat de betreffende vis in de paartijd wordt gegeten. Het boek sluit af met adressen waar lezers zelf boodschappen kunnen doen bij de boeren: rijp geoogst fruit, ambachtelijke boerenzuivel, kakelverse eieren, eerlijk vlees, smakelijke aardappelrassen, dauwverse seizoensgroenten en verse vis uit het Zuiderzeegebied.


Jan Nico Appelman, Arnold Michielsen en Carl Jansen maken onder leiding van Martijn van Wegen, chef-kok van Applaus, en Pascal Jalhay, meester-kok en executive chef bij Marfo, amuses van Flevolandse producten.

Appelman, Michielsen en Jansen bereiden samen een Flevolands gerechtje Tijdens de boekpresentatie kon vast worden voorgeproefd. Een aantal koks uit het boek hadden heerlijke amuses gemaakt en ook Jan Nico Appelman, Arnold Michielsen en Carl Jansen stapten gezamenlijk de keuken in.

Gedeputeerde Jan Nico Appelman benadrukt dat met het project Van Flevolandse Bodem en met dit boek de Flevolandse ondernemers laten zien dat zij een toonaangevende positie in de markt innemen. "Onze agrariërs sorteren met hun producten voor op de vraag van de consumenten van de toekomst. Door de samenwerking met de horecaondernemers inspireren ze de consumenten om met deze rijkdom aan Flevolandse producten zelf ook geweldige gerechten van eigen bodem te bereiden", aldus de heer Appelman.Ook Arnold Michielsen is er van overtuigd dat met dit boek in de hand veel mensen heerlijke dingen zullen gaan maken van de duurzame kwaliteitsproducten die er in Flevoland worden geteeld. "Doordat het bij de mensen om de hoek groeit, weten ze zeker dat het op een vertrouwde en veilige manier wordt geproduceerd", benadrukt hij. Carl Jansen is erg enthousiast over de korte lijnen die door het project zijn gerealiseerd tussen de telers en de horecaondernemers. "De lekkere Flevolandse producten liggen nu verser dan vers op het bord, mooier kan het niet."

Nieuw initiatief 'Biologisch uit Flevoland'

Het boek is gemaakt vanuit het Leaderproject 'Van Flevolandse Bodem'. Door dit project zijn in de afgelopen jaren horecaondernemers uit de regio Flevoland geënthousiasmeerd en ondersteund om meer met de duurzame producten uit hun eigen regio te werken. Ook is de afzet in de regio gestimuleerd en de verbondenheid met de streek bevorderd met diverse activiteiten als een kookwedstrijd, fietsroutes en aandacht voor regionale producten op verschillende publieksevenementen.

In het voorwoord van het boek, dat geschreven is door Arnold Michielsen en Carl Jansen, wordt beschreven hoe de boeren, tuinders en vissers en de horecaondernemers elkaar in Flevoland hebben gevonden. Daarnaast heeft het project Van Flevolandse Bodem er voor gezorgd dat het initiatief 'Biologisch uit Flevoland' is gestart: Rechtstreekse bezorging van biologische Flevolandse producten aan regionale horecaondernemers door De Echte Groenteman Gert Koekoek uit Dronten.

Het boek is voor de verkoopprijs van 19,50 euro verkrijgbaar bij Flevolandse boekwinkels, VVV's, boerderijwinkels, de restaurants van de koks uit het boek en via de website van het Centrum Biologische Landbouw: www.biologischelandbouw.org

De Boekpresentatie is mede mogelijk gemaakt door Restaurant Applaus te Lelystad en de koks uit het kookboek. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven