Raapzaadeiwit- en erwteneiwitconcentraat geschikte eiwitbronnen voor biologische gespeende biggen

Uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research op varkensproefbedrijf Raalte blijkt dat raapzaadeiwitconcentraat en erwteneiwitconcentraat allebei geschikte alternatieve eiwitbronnen zijn voor biologische gespeende biggen. De biggen die 8,5 procent erwteneiwitconcentraat of 10 procent raapzaadeiwitconcentraat in het voer kregen hadden een vergelijkbare voer- en EW-opname en groei als de controlegroep en een gunstigere voeder- en EW-conversie.

In 2012 moeten voeders voor biologisch gehouden varkens voor 100 procent bestaan uit grondstoffen van biologische herkomst. In biggenvoeders kan dat tot een knelpunt leiden, omdat met name de keuze uit eiwitrijke biologische grondstoffen voor biggen niet groot is. In praktijkonderzoek op varkensproefbedrijf Raalte is het effect onderzocht op voeropname, groei, voederconversie en gezondheid van gespeende biggen als – in plaats van sojaschilfers – raapzaadeiwit- en erwteneiwitconcentraat als belangrijkste eiwitbron in het biggenvoer zijn opgenomen. Deze eiwitconcentraten zijn momenteel nog niet van biologische herkomst maar het productieproces waarmee ze gemaakt worden is wel toegestaan in de biologische houderij.

Drie proefbehandelingen

Het onderzoek is gedaan met 516 gespeende biologische biggen (11 herhalingen per proefbehandeling en 14 tot 16 gespeende biggen per hok). Er zijn drie proefbehandelingen vergeleken:
  • controle biggenvoer met sojaschilfers als belangrijkste eiwitbron;
  • biggenvoer met 8,5 procent erwteneiwitconcentraat;
  • biggenvoer met 10 procent raapzaadeiwitconcentraat.
De voeders werden onbeperkt verstrekt. De biggen zijn gevolgd vanaf spenen op een leeftijd van 6 weken tot 4 weken na spenen.

Op basis van de resultaten kan worden geconcludeerd dat beide eiwitconcentraten geschikte alternatieve eiwitbronnen zijn voor gespeende biggen.

Voor meer informatie: Carola van der Peet, Wageningen UR Livestock

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.