"Stoppen met antibiotica en onthoornen hele goede beslissing"

Remeker floreert dankzij natuurlijke werkwijze

Tholen – Remeker in Lunteren is op succesvolle wijze een andere weg ingeslagen. De antibioticavrije bedrijfsvoering wordt geroemd. Dit ging zeker niet zonder slag of stoot. "Het betekende echt een omslag in de bedrijfsvoering. We werken nu op natuurlijke wijze, zijn teruggegaan naar de oorsprong", vertelt Jan Dirk van de Voort. De beloning hiervoor kwam afgelopen januari, toen Remeker de innovatieprijs in de wacht sleepten.


Jan Dirk laat de koeien de weg oversteken, zodat ze rustig naar de stal kunnen wandelen

Jan Dirk geeft aan dat de werkwijze nu zoveel duidelijker is. De Jerseykoeien behouden hun hoorns. Daarnaast krijgen ze geen krachtvoerbrokken en snijmaïs meer. En doordat de koeien rust uitstralen, geeft dit hem ook rust. "Het is een heel goede beslissing geweest om in 2004 te stoppen met antibiotica en onthoornen. We draaien hier heel erg goed."Hij vertelt dat de koeien al vier jaar geen pootgebreken meer hebben. En de uierontsteking is vrijwel weg. "De dierenartskosten beperken zich bij ons enkel tot de controlekosten. Door meer aandacht eraan te schenken, zijn we de problemen vaak voor."
 


Terugproeven

De natuurlijke werkwijze volgens hem echt terug te proeven in de kazen. "Je proeft dat de dieren zich goed voelen. We hebben dus ook nog eens een beter product, en mensen zijn bereid hier meer voor te betalen. Er is steeds meer vraag vanuit het speciaalkanaal en de horeca, uit binnen- en buitenland. De kaas wordt ook in roprestaurants gebruikt. Onze inspanningen worden dus echt beloond. Dat is in mijn ogen echt een voltooide kringloop."


Ghee

Remeker is volgens Jan Dirk heel ver op de goede weg. In augustus is een nieuw product geïntroduceerd. "De Ghee is net als onze kaas met natuurkorst erg innovatief. Dit is zuiver melkvet met een nootachtig aroma, bereid uit weiboter van de melk van de Jerseykoeien. Het is echt een waanzinnig goed product en ook al te zien geweest in het RTL5-programma Topchef."


Rechts smeert Annet de kazen in om de natuurlijke korst te creëren

De ontwikkeling heeft maanden geduurd. "De Ghee wordt bereid met dezelfde weideboter die we op de kazen smeren om de natuurlijke korst te creëren." Jan Dirk vertrouwt erop dat dit nieuwe product zal slagen. "In onze rode kaas geloofde ook niemand, toch bereiken we met onze Remeker Puur juist een heel apart kanaal."


Opvolger innovatieprijs

Jan Dirk wil Jos Elderink graag voordragen voor de Innovatieprijs 2012. "Hij is ook een melkveehouder, daar heb ik nu eenmaal het beste beeld van. Jos werkt al net zo lang als wij antibioticavrij en is gewoon goed bezig. Hij werkt volgens een prima bedrijfsfilosofie." Jan Dirk pleit ook voor een apart merk voor bio-producten met een plus. "Dat zie ik helemaal zitten. Het is erg geschikt voor bedrijven die nog een stap verder gaan. Belangrijk is dan natuurlijk om extra goed uit te leggen wat je precies doet."

Voor meer informatie:

Jan Dirk van de Voort
Remeker
Postweg 110
6741 ML Lunteren
0318 482850
remeker@remeker.nl
www.remeker.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.