Twee keer meer bio-inzendingen bij prijsvraag over hokverrijking

Twintig inzendingen ontving Marc Bracke van Wageningen UR op de prijsvraag over hokverrijking voor varkens. Varkenshouders kunnen ook hun voorkeur aangeven voor de meest veelbelovende toepassing door vóór 16 december te stemmen.

Een deskundige jury, waarvan Annechien ten Have van LTO Varkenshouderij onder meer deel uitmaakte, heeft de inzendingen beoordeeld. Hoogste score van de jury kreeg de knabbelpaal en hooimand van Dick van der Vegt uit Dalfsen. Familie Sloetjes uit Winterswijk stelde uitloop met stro voor als afleidingsmateriaal.

Jan Overesch uit Heino diende een (koe)borstel voor zeugen in en touw op een rol. Beatrijs Voorneman van de TU Delft dingt in de prijsvraag mee met Sproot, een speeltje opgebouwd uit eetbare en niet eetbare lagen. Ruud Wennekers uit Schagen tenslotte diende de sorti is, een mogelijkheid om middels sorteren ruimte te creëren om te wroeten.

Meer biologisch

Meest opmerkelijk noemt Bracke het feit dat er twee keer zoveel biologische inzenders waren als gangbare. Veruit de meeste inzendingen betreffen materiaal om vleesvarkens bezigheid te verschaffen. Vier inzendingen zijn gericht op het terugdringen van staartbijten en twee oplossingen richten zich op hokbevuiling.

Alle inzendingen zijn te vinden op de site hokverrijking. Door de spelregels aan te klikken komt de site in beeld waar alle ingestuurde ideeën staan. Belangstellenden kunnen tot 16 december hun oordeel geven over de inzendingen.

Bron: Nieuwe Oogst

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven