Thema-avond met antwoorden over voeding
"Biologisch eten duurder? Gangbaar juist belachelijk goedkoop"
Drie gasten laten hun licht schijnen over het complexe thema: voedingscoach Mart Gevers, oud-leraar Land- en Tuinbouwschool Wim de Bruin en Yvon van Reisen, die met biologisch-dynamisch producten op de markt staat. 'Weet wat je eet?', is de rode draad.
"In de oorlog, ik ben van 1935, hadden wij bijna niks, de enorme hoeveelheid benauwt me wel eens", meent vegetariƫr Wim de Bruin, die zelf zijn groenten en fruit verbouwt zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Afwisseling is zijn devies ofwel het naast elkaar planten van groente om uitbreiding van ziektes te voorkomen.
Bioloog Mart Gevers verhuisde met zijn winkel Voedingswaar van de Hannie Schafstraat naar Heemstede. Het begon voor hem allemaal met het importeren van spelt, een oeroud graan. "Een boer opende mijn ogen. Ik geef mijn vaarzen geen tarwe, daar krijgen ze koliek van", vat hij die eerste stap samen. Nu geeft hij zijn klanten zelf voedingsadviezen. Hart- en vaatziektes en diabetes zijn in zijn ogen onnodig en kunnen worden teruggedraaid door een aanpassing in levensstijl en voeding.
De mens wordt wat hij eet, weet ook Yvon van Reisen. Zij helpt mensen graag op weg om voedzamer te eten. "Veel groenten en fruit uit de supermarkt hebben geen buitenlucht en aarde gezien. Biologisch eten duurder? 't Is precies andersom, gangbare producten zijn belachelijk goedkoop. Dat moet ergens ten koste van gaan."
Bron: Dichtbij