Jan Velema benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Vitalis Biologische Zaden en Enza Zaden zijn verheugd te kunnen meedelen dat Jan Velema, directeur van Vitalis Biologische Zaden B.V. op vrijdag 2 december jongstleden is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Velema was in 1994 oprichter en is sindsdien directeur van het bedrijf Vitalis Biologische Zaden B.V. Het bedrijf richt zich op het beschikbaar maken van goede rassen voor de biologische teelt via veredeling en de daarop volgende biologische zaadproductie. Door de oprichting van het bedrijf ontwikkelde de biologische plantenveredeling zich tot een volwaardig vakgebied. Dat werd op de Universiteit van Wageningen erkend en leidde tot het hoogleraarschap voor de Biologische Plantenveredeling.

De heer Velema was lid van de Benoemingsadviescommissie voor de nieuw in te stellen Buitengewone Leerstoel Biologische Plantenveredeling aan de Universiteit van Wageningen. Vervolgens was hij nauw betrokken bij het inhoudelijk vormgeven van deze leerstoel. Naarmate het belang van de biologische landbouw steeds groter werd, nam ook de wenselijkheid van structurering en regelgeving verder toe.In de periode 2000 – 2007 was de heer Velema actief lid van de Themawerkgroep Biologisch Uitgangsmateriaal. Deze themawerkgroep is verantwoordelijk voor de aansturing en prioritering van het onderzoek voor de biologische sector op het gebied van uitgangsmateriaal en veredeling.

De heer Velema was mede-initiatiefnemer van de oprichting van de Stichting Zaadgoed en ECO-PB, het European Consortium for Organic Plant Breeding. Op congressen en symposia was en is de heer Velema een graag geziene spreker. Door het schrijven van de notitie 'Agrobiodiversiteit en (biologische) plantenveredeling' voor het toenmalige Ministerie Van LNV heeft hij mede aan de wieg gestaan van het grote project om de (ethische) discussie rond veredelingstechnieken die wel of niet geschikt zijn voor de biologische sector nationaal en internationaal vorm te geven. Daaruit zijn richtlijnen (Draft Standards for Organic Plant Breeding) ontstaan die de wereldkoepelorganisatie IFOAM in 2002 heeft overgenomen.

Voorts was de heer Velema ouderling van de Gereformeerde Kerk in Hendrik-Ido-Ambacht en bestuurslid van de Waterscouting in Hendrik-Ido-Ambacht.
Decorandus heeft in 2005 de Broekema-prijs ontvangen. Deze prijs wordt uitgereikt aan mensen en instellingen die zich wetenschappelijk of in de praktijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse plantenteelt.

Vitalis Biologische Zaden (een zelfstandig onderdeel van Enza Zaden) en Enza Zaden feliciteren de heer Velema van harte met deze onderscheiding. Het geeft de heer Velema de waardering die hij toekomt. Vanuit de 'kruisbestuiving', het thema van zijn afscheidssymposium, die tussen Vitalis en Enza Zaden heeft plaatsgevonden, heeft de heer Velema bijgedragen aan een synergie tussen gangbare en biologische veredeling.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.