De zoos werden vorig jaar door stichting Wakker Dier erop gewezen dat ze in hun restaurants veel dieronvriendelijke producten verkochten. "Gaiapark en Avifauna serveerden zelfs bedreigde paling. En bij Vogelpark Avifauna werd nog foie gras van mishandelde ganzen en eenden gevonden", zegt Hanneke van Ormondt van Wakker Dier. "Het was heel raar dat een dierentuin aan de ene kant zegt goed voor dieren te zijn en diersoorten wil behouden en aan de andere kant in de horeca vooral bedreigde en mishandelde diersoorten hebben."
Meer biologisch
Bijna alle dierentuinen hebben stappen gezet. "Ook biologisch vlees is nu op veel plekken te koop. Wat ik heel leuk vind is dat het Dolfinarium niet alleen de bezoekers gecertificeerde vis voorzet, maar ook aan hun dieren." Verder schakelde Burgers' Zoo over op biologische kaas.Van Ormondt: "Vorig jaar was het nog zoeken naar positieve puntjes. We zijn nu erg blij met de genomen stappen." Maar de tuinen zijn nog niet van Wakker Dier af. "Er worden nog heel veel kaas en eieren gebruikt van kippen die nooit buiten komen. Hopelijk verandert dat in 2012."
Bron: NOS