"Buurtbewoners kunnen investeren in zonnepanelen"

Koeientuin, re-integratieproject: volop ideeën bij Hoeve Biesland

Tholen - Jan Duijndam van Hoeve Biesland betreurt het dat biologisch-dynamische landbouw vaak nog als oubollig wordt gezien. Dit gaat in ieder geval niet op voor zijn boerderij in Delfgauw, hij blijft vernieuwen. "Ik ben graag onderscheidend bezig, daar mogen we als bio-sector ook wel meer aan trekken."De hoeve ligt te midden van een natuurgebied. Jan wil per 1 februari 2012 een re-integratieproject starten. Hij wil vanaf die dag het volledige natuurgebied gaan beheren met Staatsbosbeheer. "Dit draagt bij aan het beheer en zal tegelijkertijd de cliënten een boost geven. Een dergelijk project is echt een manier om mensen verder te helpen." De doelstelling is om in 2015 vijftig cliënten te hebben.

Hij is ontzettend blij met de locatie van Hoeve Biesland. "We zitten zo dicht bij de stad, dan is het bijzonder om toch zo te kunnen werken." De hoeve staat volgens hem voor natuur, landbouw, een duurzame economie én heeft een sociale functie. "Dit zie je terug in het bedrijfssysteem. Het gaat erom dat de natuur in evenwicht is en dat de samenleving daarvan mee kan genieten."


Buurt investeert in zonnepanelen

Hoeve Biesland is de laatste tijd volop in het nieuws geweest met de stichting 'Vrienden van Biesland'. Jan wil de hoeve 100 procent energieneutraal maken, met behulp van de buurt. "Buurtbewoners investeren in zonnepanelen en worden terugbetaald met streekproducten." De eerste 70 van de benodigde 300 aanmeldingen zijn al binnen.

Compoststal

Tim van Bregt, met wie Jan en Mieke een maatschap hebben, verzorgt het vee. Dit zijn er bijna 300 (waarvan 140/150 melkkoeien). Momenteel wordt in één van de stallen geëxperimenteerd met een speciaal strooisel. Dit strooisel is een mengsel van alles wat in natuurgebied aan organische stof te vinden is. "De dieren voelen zich hier een stuk lekkerder dan in een traditionele ligboxstal."


De koeien liggen in deze stal op het speciale strooisel

Koeientuin

Dit is niet het enige originele idee van Jan. Hij heeft ook een zogenaamde koeientuin. De bedoeling is dat deze in het weiland naast de huidige schuur gebouwd wordt. De vergunning is aangevraagd. Jan omschrijft de stal als een soort vrijloopstal. "In feite is het een dak van 5.000 vierkante meter boven het land. Dit wordt een kasdak, dat eruit zal zien als een groen lint op vijf meter hoogte rondom de tuin. De bodem zal ingestrooid worden met hetzelfde strooisel dat momenteel gebruikt wordt in de compoststal."


In dit weiland zal de koeienstal gebouwd worden

Als de koeientuin er komt, kunnen ook de andere plannen van Jan doorgaan. De stal aan huis wordt dan een rustruimte voor de re-integratie, er komt ruimte voor educatie van schoolklassen. Ook wil Jan een winkel en een grotere vleesverwerkingsfaciliteit. En de boer wil een eigen zuivelproduct gaan ontwikkelen.


De stal aan huis, die waarschijnlijk in de toekomst voor andere doeleinden gebruikt gaat worden.

Voor meer informatie:

Jan Duijndam
Hoeve Biesland
Bieslandseweg 1
2645 BM Delfgauw
015 2125634
info@hoevebiesland.nl
www.hoevebiesland.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.