Studiedag stadsgerichte landbouw druk bezocht

Op 25 november jongstleden kwamen meer dan honderd mensen af op de studiedag over stadsgerichte landbouw, georganiseerd door de Twaalf Ambachten. Good Old Sietz Leeflang beet het spits af met een inwijding in de uiterst duurzame en efficiënte organisatie van de landbouw door de Chinezen gedurende 4000 jaar. Onvoorstelbaar dat wij al honderd jaar onze urine en faecalien door het toilet spoelen, nog wel met kostbaar drinkwater, terwijl die door de Chinezen opgehaald werden om te composteren. Het wordt tijd dat we deze waardevolle nutriënten terug gaan winnen in plaats van weg te gooien. Het bedrijf Orgaworld verwerkt al enorme hoeveelheden organische meststoffen tot prachtige compost en presenteerde haar indrukwekkende resultaten.

Voedselinitiatieven bij grote steden

Diverse sprekers vertelden geïnspireerd over voedselinitiatieven rondom de grote steden om tot voedselteelt te komen ten behoeve van de bewoners. In Rotterdam, Tilburg, Deventer en Den Haag is van alles gaande. Alle sprekers benadrukten het belang van kortere voedselketens. Weinigen beseffen nog hoe desastreus de huidige mondiale landbouw is en dat deze binnen afzienbare tijd instort door een duurder en schaarser wordende olie, door het dor, door en droog maken van de grond in de monoculturele akkers en door het verspillende gesleep met voedsel over de hele wereld.

Biologische landbouw niet HET antwoord

Opvallend was de conclusie van Gert Jan Jansen van de Hof van Twello dat de biologische landbouw weliswaar goed voor de grond is, maar op gelijke wijze meedraait in de mallemolen van de vrije markt als de 'gangbare' landbouw. Hij pleitte voor het betrekken van veel meer mensen bij niet alleen de consumptie van gezond voedsel, maar ook de productie. De ecologische en kleinschalige landbouw kan in de zomer zeker 100.000 arbeidsplaatsen bieden.

Kleinschalige wiedmachines op zonne-energie op komst

Ook werden er een paar prototypen van kleine wied- en zaaimachines getoond die weinig energie vragen, licht van gewicht zijn en het werk op het land veraangenamen. Aan het einde van de dag werd 750 euro opgehaald voor het nonolet (composttoilet) dat op de wereldtentoonstelling heeft gestaan. Dit zal in een fonds voor kleinschalige landbouwtechnologie worden gestopt.

Bron: Allesduurzaam.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven