De keuzecriteria: kwaliteit eerst
De prijs komt echter maar op de tweede plaats als men de Belgen vraagt welke criteria hun keuze van een vleesproduct bepalen. De kwaliteit van het vlees komt eerst en de versheid bezet het derde trapje van het podium. Dan volgen de smaak, het uitzicht van het aangeboden stuk vlees, de geur, het vertrouwen in het verkooppunt en de afwezigheid van risico's in verband met de voedselveiligheid.Als het idee hen wordt aangereikt, bevestigt de grote meerderheid van de consumenten dat ze meer aandacht voor het milieu hebben dan voorheen en bevestigen ze dat hun keuze meer naar vlees van betere kwaliteit uitgaat. Als hun gevraagd wordt om spontaan te zeggen wat hun vleeskeuze bepaalt, dan worden er nauwelijks milieu- of gezondheidsargumenten genoemd.
De meest geconsumeerde vleessoorten
Kip (93%), rundvlees (87%), varkensvlees (83%), kalfsvlees (80%) en kalkoen (74%) zijn de vleessoorten die de Belgische consumenten het meest eten. De andere soorten (lam, wild, konijn, eend, paard, geit) hebben veel minder succes, zeker bij de bescheiden sociale groepen.Biologisch
Er wordt weinig biologisch vlees geconsumeerd, ongeacht van welke soort. Als verklarende factoren moeten we uiteraard de prijs vermelden, maar ook het feit dat de consument het belang van biologisch vlees niet goed inziet speelt een rol.Bron: OIVO-CRIOC