"Citroenen het beste medicijn ter wereld"

Bio-citrusoogst bij Siciliaanse coöperatie Salamita begonnen

Biologische sinaasappelen en citroenen gedijen goed aan de voet van de Etna, op Sicilië. De coöperatie Salamita oogst vijf keer per jaar citroenen. Eenmaal per jaar worden sinaasappelen geoogst. De eersten van dit seizoen zijn momenteel onderweg naar Oostenrijk.

De 63-jarige Italiaanse citrusteler Francesco Salamita kan zijn enthousiasme voor de gele vruchten nauwelijks verbergen. Op de achtergrond spuwt de vulkaan de Etna wolken van witte rook de lucht in."Citroenen zijn het beste medicijn ter wereld", zegt hij. "Heb je pijn, dan werken onze citroenen ontsmettend. En voor de was kan men citroenen nemen in plaat van een wasmiddel. En ben je tandpasta vergeten? Poets dan je tanden met citroensap."

Francesco deelt de liefde voor citroenen met zijn broers Nunciato, Domenico en Eugenio. Samen met hen heeft hij in 1972 de coöperatie Salamita opgericht. Ondertussen behoort het bedrijf tot de meer dan 100 telers op Sicilië. Gelukkig zijn ze niet allemaal in citrus gespecialiseerd. Er worden ook veel olijven, honing, amandelen, kaas en hazelnoten geproduceerd.

Sinds 1989 levert Salamita citrusvruchten aan Oostenrijk. In totaal wordt per jaar 1.500 ton aan citroenen geoogst en 2.500 ton aan sinaasappelen. Ongeveer dertig procent daarvan wordt naar Oostenrijk geëxporteerd. Van de boom tot de bedrijven duurt hooguit vijf dagen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.