Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoornloos fokken kan oplossing zijn voor biologische boeren

Hoornloze koeien fokken kan voor biologische boeren een goede oplossing zijn, omdat ze de dieren dan niet meer hoeven onthoornen en er geen aanpassingen aan stallen nodig zijn. BioKennisbericht zet een aantal praktische aspecten van hoornloos fokken op een rij en beantwoordt veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Gangbare koeien worden onthoornd omdat ze dan minder ruimte in de stal nodig hebben en elkaar minder verwonden. De biologische melkveehouderij streeft naar een hoog dierenwelzijn en wil de integriteit van de dieren zo min mogelijk aantasten. Maar omdat veel stallen nog niet zijn aangepast aan het houden van dieren met hoorns, moeten de meeste biologische boeren toch onthoornen.

Het fokken met genetisch hoornloze dieren is een goede mogelijkheid om te stoppen met onthoornen zonder de nadelen van een gehoornde veestapel in niet-passende huisvesting. Hoe snel het in de praktijk algemeen gebruikt zal worden, hangt met name af van het gemak waarmee ontheffingen voor onthoornen worden gegeven, van de inhaalslag die genetisch hoornloze stieren maken op het gebied van fokwaarden en van het gemak waarmee genetisch hoornloze stieren voor natuurlijke dekking gevonden kunnen worden. Voor veehouders die weinig mogelijkheden hebben tot het aanpassen van hun huisvesting is het een goed(koop) alternatief. In hoeverre het gedrag van genetisch hoornloze dieren afwijkt van onthoornde dieren is niet bekend en zou nader onderzocht moeten worden.

Klik hier om het totale BioKennisbericht te lezen.

Voor meer informatie: Gidi Smolders, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: