Oppervlakte sinds 2008 met ongeveer tien keer gestegen

Bulgarije gaat meer geld vrijmaken voor bio-landbouw

De met biologische gewassen beplante oppervlakte in Bulgarije is sinds 2008 met ongeveer tien keer gestegen. Dit heeft het ministerie van Landbouw en voedsel aangekonigd.

Het aantal subsidies vrij laag, maar desondanks is een stijging van 75 procent in de biologische landbouw geregistreerd. Minister Svetlana Boyanova pleit dan ook voor meer inspanningen op dit gebied. Momenteel is vijf procent van het budget van 'measure 121' bestemd voor boeren die om willen schakelen. Boyanova wil dat de huidige agrarische- en milieufondsen worden herzien, zodat er meer geld vrijgemaakt kan worden voor bio-landbouw.

"De huidige voorstellen voorzien in een afzonderlijke maatregel voor biologische landbouw, hiermee zal 25 procent van de fondsen toegekend worden aan de biologische landbouw."

Gewassen

Enkele van de meest voorkomende biologisch gewassen in Bulgarije zijn walnoten, hazelnoten en amandelen. Biologische boeren gaan ook voor lavendel, dit is goed voor zo'n tien procent van het areaal met biologische producten in Bulgarije.

"820 Biologische boeren worden gesteund door Europese fondsen in het kader van het 'Rural Development Program'. Er zijn momenteel meer dan 200 Bulgaarse bio-landbouwers die geen geld uit het fonds ontvangen en we zullen hen aanspreken", voegt de vice-minister Boyanova toe.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven