Dringende oproep voor EU-brede actie om bijensterfte halt toe te roepen

Het Europees Parlement roept op tot EU-brede actie om de bijensterfte aan te pakken. Een stijgende bijensterfte kan een ernstige impact op de voedselproductie in Europa hebben. En natuurlijk op de ecologische stabiliteit. Dit is ook tot de Europarlementariërs doorgedrongen. Het Europees Parlement roept de EU daarom op om te investeren in onderzoek naar nieuwe medicijnen en zich meer in te spannen voor de bescherming van de bijen.

"Bestuiving, een publiek goed voor de Europese landbouw, kan alleen behouden worden door een gezamenlijke Europese actie", aldus de auteur van de resolutie Csaba Sándor Tabajdi.

Om meer accurate informatie over de huidige gezondheidsproblemen van de bijen te krijgen, wordt opgeroepen tot nationale surveillancesystemen. Ook moeten er op EU-niveau geharmoniseerde normen ontwikkeld worden om de gegevens te verzamelen.

EU-landen moeten hun krachten bundelen voor onderzoek naar ziektepreventie en controle-inspanningen. Alleen dan kunnen de resultaten goed gedeeld worden met de diverse belanghebbenden. Ook moet EU-financiering van onderzoek versterkt worden.


Betere toegang tot nieuwe geneesmiddelen

Regels inzake de toestemming en beschikbaarheid van veterinaire producten voor bijen moeten worden versoepeld. Ook moeten farmaceutische bedrijven gestimuleerd worden om nieuwe behandelingen te vinden tegen ziekten zoals Varroa-mijt. Echter, overmatig gebruik van antibiotica moet vermeden worden, zeggen Europarlementsleden.

Betere ziektebestrijding

Een andere factor die van invloed is op de gezondheid van bijen is de aanwezigheid van giftige stoffen, zoals pesticiden, in het milieu. Speciale trainingsprogramma's voor boeren over de effecten van deze middelen en het gebruik van bijenvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen moeten worden ondersteund.

Ook is verzocht om objectief onderzoek naar mogelijke negatieve effecten van ggo-gewassen op de gezondheid van de bij.

De Tabadji-resolutie werd aangenomen met 534 stemmen voor, 16 tegen en 92 onthoudingen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven