Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boeren gebruiken steeds meer Fleckvieh

Fleckvieh is bezig met een opmars. Sinds de introductie van het Fleckvieh in Nederland in 2004 is de vraag naar dit dubbeldoelras continu gegroeid. Afgelopen melkcontrolejaar kwamen maar liefst 70% meer Fleckviehkoeien aan de melk. En deze stijging zal nog wel een tijdje doorgaan. Want afgelopen ki-jaar was er een stijging van 24% meer 1e inseminaties bij Fleckvieh.

Ondanks de aanvankelijke scepsis bij de boeren en het matige imago van Fleckvieh bouwde het ras de afgelopen jaren aan een onmiskenbare opmars. In het boekjaar 2010 – 2011 was er wederom sprake van een stijgende afzet van Fleckviehsperma. Dit keer bedraagt de stijging 24%. De beide importeurs van Fleckviehsperma in Nederland, XSires (Oostenrijk) en Bayern Genetik (Beieren), zorgen voor het leeuwendeel van de omzet aan Fleckviehsperma. Fleckvieh is inmiddels uitgegroeid tot het 2e ras in de melkveehouderij in Nederland na Holstein.

Niet sexy

Fleckvieh wordt steeds meer als een serieus alternatief gezien, zo merken de vertegenwoordigers van Bayern Genetik onderweg. Hoewel de Fleckviehkruisling er vanwege zijn robuuste en ronde uiterlijk niet zo sexy uitziet als de melktypische gespecialiseerde melkkoe, is zij wel zeer functioneel. En dat merken de boeren in een tijd van schaalvergroting en duurzaamheid. De Fleckviehkruisling is een zelfredzame koe die weinig extra zorg vraagt. Bovendien heeft zij de helft minder medicijnen nodig en dat scheelt aanmerkelijk aan veeartskosten. Dit werkt makkelijker en kost minder geld. Iets wat de boer, die in z’n eentje steeds meer koeien moet verzorgen, als zeer prettig ervaart.

De Fleckvieh kruisingsbedrijven merken ook dat de spieren van Fleckvieh, de koe extra kracht geeft om een goede melkproductie te realiseren. De koe heeft daardoor meer weerstand en is niet zo kwetsbaar. Bayern Genetik wijst al jaren op de meerwaarde van spieren. “Spieren hebben een tweeledige functie. Het is een bron van kracht en reserve energie als de koe in productie is. En spieren worden pas vlees genoemd als de koe geslacht is. Dan hebben de spieren de functie van voedsel voor de mens gekregen. De hoge rundvleesprijzen van dit moment zijn een belangrijke bron van neveninkomsten voor de boer. En omdat Europa niet zelfvoorzienend is voor rundvlees, zullen de hoge rundvleesprijzen aanhouden. Sterker nog, doordat er steeds minder rundvee wordt gehouden zal vlees uit de melkveehouderij een steeds belangrijkere plaats innemen naast de inkomsten uit de melk”, aldus Bayern Genetik.

Publicatiedatum: