Na de afwijzing in het voorjaar van 2010 van een eerder voorstel voor Europese regelgeving op het gebied van biologische vinificatie, wordt momenteel gewerkt aan een nieuw voorstel. De in 2010 afgewezen regelgeving werd volgens het Productschap Wijn (PW) in Den Haag bekritiseerd wegens (veel) te lakse normen, onder meer wat betreft het gebruik van sulfiet.
Zuid-Europese wijnbouwlanden wilden daarbij lagere maxima hanteren dan bijvoorbeeld Duitsland, waar meer wijnen met restsuiker vandaan komen. Voor wijnen met minder dan 2 gr/l restsuiker wordt nu een maximale hoeveelheid sulfiet voorgesteld die 50 mg/l lager ligt dan die voor conventionele wijnen. Bij meer dan 2 gr/l restsuiker zou het maximum 30 mg/l lager moeten komen liggen. Betrokkenen hopen dat de Europese regelgeving voor biologische vinificatie al met de oogst 2012 van kracht kan zijn. Het zou betekenen dat dan voor het eerst gesproken kan worden van 'biologische wijn'. Nu is alleen de biologische teelt van druiven officieel gereglementeerd.
Bron: Slijtersvakblad
Abonneren
Vacatures
In 2012 waarschijnlijk echte 'biologische wijn'
Wijnwereld werkt aan nieuw voorstel regelgeving biologische wijn
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-19 Domein Hof te Dieren in 'Langs de IJssel' met Huub Stapel
- 2023-09-15 Best of Both Worlds: Deense klassieker met Nederlandse twist
- 2023-09-14 Yogi Tea vanaf oktober ook in het supermarktschap
- 2023-09-08 Meer statiegeldapparaten nodig, inzameling 'ronduit teleurstellend'
- 2023-09-07 "Overwegen serieus om deze smaak aan ons assortiment toe te voegen"
- 2023-09-05 Standard Investment neemt Spaanse producent Drink6 over
- 2023-09-01 Nieuwe eisen voor wijnetiketten
- 2023-08-29 Neleman sluit winkels in Amsterdam en Utrecht
- 2023-07-21 "Dit merk laat zien welke impact het verbreken van neokoloniale ketenen kan hebben"
- 2023-07-20 Deense biologische 'sparkling tea' maakt entree in Nederland en België
- 2023-07-17 "De Amerikaanse markt wordt steeds belangrijker voor ons"
- 2023-07-14 Grote belangstelling voor failliete stadsbrouwerij De Leckere
- 2023-07-14 Nieuwe Bio Goud wordt op traditionele wijze gebrouwen
- 2023-07-12 "Nederlanders drinken vaker alcoholvrij, biologisch en uit Europa"
- 2023-07-06 Nieuwe bio-koffiesmaak: De Doorzetter
- 2023-07-04 Tijdwinst dankzij premixed bio-cocktails
- 2023-07-03 Odin diksappen terug van weggeweest
- 2023-07-03 Wat is het geluid van Neleman?
- 2023-06-29 Colruyt Group start met Belgische biologische wijnbouw
- 2023-06-27 Nieuwe biologische ready to drink sparkling frisdrank