Presentaties, discussies en proeverijen op 12 november

Kijkje in wereld van bewust en duurzaam eten tijdens De Voedsel Revolutie

Benieuwd naar wat duurzaam eten voor jou betekent? Altijd al meer willen weten over smaakstijlen, fabeltjes over eten of het verbouwen van groenten in de stad? Of wil je gewoon graag onder begeleiding van muziek lekker regionaal eten proeven? Kom dan op 12 november naar De Voedsel Revolutie in LUX, georganiseerd in samenwerking met Stichting Landwaard.
 
Ons voedselsysteem loopt tegen haar grenzen aan. Ons voedsel komt vaak van ver, sommige maaltijden leggen wel 15.000 kilometer of meer af voordat ze op ons bord terechtkomen. Daarnaast lijden nu al zo'n 1 miljard mensen in de Westerse wereld aan overgewicht, terwijl ook 1 miljard mensen aan ondergewicht lijden. Door deze en andere ontwikkelingen zijn steeds meer mensen zich bewust van het belang van een duurzame leefstijl. Bewust eten is enorm populair. Er ontstaan nieuwe vormen voor het verbouwen van voedsel, lokale boeren organiseren zich en het aantal aankopen van biologische en duurzame producten stijgt flink. Maar hoe weet je als consument welke keuzes de beste zijn? En hoe kan je daar zelf een rol in spelen? Samen met verschillende experts neemt De Voedsel Revolutie u met presentaties, discussies, proeverijen en de vertoning van de documentaire 'Smakelijk Eten!' mee de wereld in van bewust en duurzaam eten. De schijnwerpers komen te staan op nieuwe denkers en bijzondere initiatieven. De gespreksleiding is in handen van Ruben Loendersloot en Marlies Leupen.

Regionale boeren en tuinders – 20x20: Vier regionale boeren en tuinders presenteren in 20 beelden hun passie voor hun bedrijf en product.
 
Peter Klosse (lector Gastronomie aan Stenden University) – Smaakstijlen
Hoe werkt smaak nou eigenlijk? En hoe heeft de keuze die je maakt voor smaak invloed op de producten die je koopt?
 
Jaap Seidell (hoogleraar Voeding en gezondheid VU) – Duurzaam eten
Wat zijn de grootste misverstanden over ons dagelijkse eten? En dragen duurzame producten eigenlijk wel bij aan het verbeteren van ons voedingspatroon?
 
Dick Veerman (oprichter Foodlog.nl) – Fabeltjes over eten
De wereld staat voor een formidabele uitdaging. 7 miljard mensen moeten straks eten. Welke verantwoordelijkheid hebben wij hierin als Nederlandse consument?
 
Paul de Graaf (oprichter Eetbaar Rotterdam) – Verbouwen in de stad
Hoe kan een stad zo ingericht worden dat iedereen van lokale producten kan genieten? Er worden verschillende plannen gepresenteerd voor het verbouwen van groenten in een stad.
 
Moses Sila Matui (Keniaanse onderzoeker aan de WUR) – Globalisering en eten uit Afrika. Wat heeft het aanpassen van ons eetpatroon voor gevolgen voor het leven van anderen? Hoe kan de voedselketen duurzamer worden gemaakt?
 
Paneldiscussie – Uitwisseling van standpunten over globaal versus regionaal voedsel, met onder andere Jan Jacob van Dijk, Paul Asbreuk en Jan-Willem van der Schans.

Documentaire 'Smakelijk Eten!' – Een documentaire van Walther Grotenhuis. Is ons eten van een verleiding voor de smaakpapillen en een bron van samenzijn verworden tot een gewetenszaak?

Georganiseerd in samenwerking met stichting Landwaard. Mogelijk gemaakt door Oregional, NCDO, gemeente Nijmegen, het CIDIN van de Radboud Universiteit Nijmegen en lokaalmondiaal.

Klik hier
voor meer informatie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven