Enquête en workshop Veredelingsplein Organicseeds.nl op BioVak 2012

Bertus Buizer & Kitty de Jager houden op de BioVak 2012 een workshop:

Lokale rassen; het juiste ras - plaats - telerconcept

De veredeling van gewassen heeft onder andere geleid tot productie verhoging, meer uniformiteit, mechanisatie en rassen die op mondiaal niveau uitstekend presteren. Tegelijkertijd vindt er op dit moment verlies aan biodiversiteit, een verhoging van de milieubelasting en een toename van de plaag- en ziektedruk plaats.
 

Er liggen voor veredelaars en kwekers mooie kansen om naast die 'mondiale' rassen ook 'lokale' rassen te ontwikkelen. Rassen speciaal voor een regio ontwikkeld. Deze zijn beter aangepast aan locale omstandigheden, bodem, klimaat, et cetera, beter in balans te telen en veroorzaken daardoor ook minder milieubelasting. Een 'lokaal' ras, regionaal geproduceerd door biologische telers, zal het gezicht van de regio naar buiten kleuren. Een 'lokaal' ras is aantrekkelijk voor de plaatselijke consument en zal de banden binnen de eigen regio versterken.
 

Van concept naar realiteit

De ontwikkeling van 'lokale' rassen roept een aantal belangrijke vragen op:
  • Hoe gaan we dit mooie plaatje invullen?
  • Hoe is dit efficiënt en met beperkte middelen te realiseren?
  • Hoe kunnen we biologische teeltervaring, nieuwe veredelingstechnieken en kennis, genetisch potentieel en de wens van de consument combineren?
  • Hoe bepaal ik als teler welk ras op mijn bedrijf het beste past?
  • Hoe kom ik als veredelaar aan gegevens over mijn rassen onder de vele variërende omstandigheden in verschillende gebieden?

Hierover willen Kitty de Jager en Bertus Buizer in het kader van Organicseeds.nl graag met telers en veredelaars van gedachten wisselen. Allereerst hebben zij daarvoor een enquête opgesteld. Deze enquête is hier te vinden op en kan online worden ingevuld en verzonden. Dat kan in principe in tien minuten tijd.

Deelname aan de enquête kan ook per e-mail. Men kan het formulier hier downloaden of aanvragen bij info@organicseeds.nl. De uitslagen van deze enquête worden anoniem verwerkt.In de tweede plaats kan men zijn of haar mening geven tijdens een workshop, waarin de uitslagen van de enquête anoniem zullen worden gepresenteerd. Deze workshop zal op de komende BioVak van 18 en 19 januari 2012 in de IJsselhallen te Zwolle gegeven worden in het kader van het Veredelingsplein Organicseeds.nl dat evenals de andere jaren een prominente plaats inneemt op deze vakbeurs. Het Veredelingsplein trekt behalve veel Nederlandse telers ook veel bezoekers uit het buitenland.

De tijden van de workshop zijn:

Woensdag 18 januari:
15:30 uur-16:00 uur Nederlandstalig
16:15 uur-16:45 uur Engelstalig

Donderdag 19 januari:
19:00 uur-19.30 uur Nederlandstalig
19:45 uur-20.15 uur Engelstalig

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.