Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Behoefte aan 150 tot 200 vleesvarkens extra per week"

Biologische varkensboeren gezocht - goede marktkansen

Voor Nederlandse varkensboeren die willen omschakelen naar biologisch zijn er goede marktkansen. De binnen- en buitenlandse vraag is structureel hoger dan het aanbod. Er is ruimte voor zo'n 150 tot 200 vleesvarkens extra per week.

De afzetmarkt in Nederland voor biologische vleeswaren groeit al jaren fors en vers varkensvlees laat een goede groei zien in 2011. Voor beide marktsegmenten is de omzetgroei in supermarkten ruim 35 procent in de eerste helft van 2011.

Behalve de ontwikkeling op de Nederlandse markt is het buitenland relevant. Vijftig procent van de Nederlandse productie is bestemd voor export. Nederland heeft een uitstekende naam als exporteur van biologisch varkensvlees vanwege de gestroomlijnde keten en logistiek en het adequaat kunnen inspelen op de vraag van verschillende verkoopkanalen.

De vijftig varkenshouders die verenigd zijn in de Vereniging Biologische Varkenshouders (VBV) produceren nu samen zo'n 1.400 vleesvarkens per week. "De markt heeft behoefte aan 150 tot 200 vleesvarkens per week extra", aldus Maurits Steverink, ketenmanager van de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw.

Voor varkenshouders is omschakeling op dit moment aantrekkelijk. Biologische varkenshouderij is vrijgesteld van de ammoniakreductie van 2013 die met forse investeringen gepaard gaat. Hierdoor is er ruimte voor investeringen in het aanpassen van de huisvesting, zoals meer ruimte voor varkens binnen, strooisel, dichte vloeren en een buitenuitloop. Biologische varkenshouderij betekent ook vaktechnisch een verdieping. Een biologische varkenshouder moet een uitstekende manager zijn, niet alleen op zijn bedrijf maar in de hele keten. "Biologische varkenshouderij is topsport en vergt een goede samenwerking en afstemming in de keten", aldus aanvoermanager Jan Leeijen van De Groene Weg, dochterbedrijf van Vion Food Group.

Voor boeren die zich willen oriƫnteren op omschakelen, hebben Bionext en de TaskForce Marktontwikkeling Biologische Landbouw een speciale website ontwikkeld: www.biologischondernemen.nl.
Publicatiedatum: