Warmonderhofstudenten op excursie naar de BioBakker

De vierdejaarsstudenten van Warmonderhof gingen op excursie bij de BioBakker in Ahaus. Ze wilden onderzoeken welke marketinginstrumenten de bakker inzet om zijn doelgroep te informeren. Het pakte anders uit dan de studenten verwachtten, het werd een interessante dag op een opvallend bedrijf.

Het graan voorop

De BioBakker heeft een uitgebreid en niet alledaags assortiment. De BioBakker doet niet in 'lekkere' broden, 'luxe' broden of 'voordelige' broden, hij noemt zijn brood naar het graan waar het van gebakken is: speltbroden, roggebroden, tarwebroden enzovoort en pas daarna volgen bijvoorbeeld specificaties als busbrood en vloerbrood. Het graan gaat voorop, hij laat zien wat erin zit the reason to believe voor de klant. Hij voert dit consequent door in de folders en brochures waarmee hij consumenten interesseert die op zoek zijn naar ambachtelijk en smaakvol brood uit hoogwaardige granen. Zijn producten zijn volgens de studenten heerlijk authentiek.



Speciale granen als basis

De BioBakker besteedt veel aandacht aan de keten tussen boer, bakker, handel, winkel én consument. Hij zoekt met de boeren naar speciale granen en de winkeliers vraagt hij om het verhaal van het kwaliteitsgraan door te vertellen. Zo vindt de BioBakker zijn klanten. De prijs zorgt ervoor dat de boer en de bakker de vergoeding krijgen die ze nodig hebben om niet alleen de productkwaliteit maar ook de sociale kwaliteit te kunnen garanderen. De graanprijs die de BioBakker de boer betaalt ligt opmerkelijk veel hoger dan de gebruikelijke prijs voor biologisch graan. Toch blijft de prijs voor de consument betaalbaar omdat het graan maar een klein deel van de kosten uitmaakt, zoals gewoonlijk bij voedingswaren. Kwaliteit hoeft niet duur te zijn.

De productinnovatie van de BioBakker springt in het oog doordat er volop nieuw lekkere producten gemaakt worden. Leidend is het indrukwekkend broodassortiment met meer dan 80 broden waarvan zo'n 40 soorten dit najaar omgeschakeld zullen worden naar brood met een Demeter-keurmerk; daarnaast bestaat het assortiment uit croissants, gebak en hartige snacks. De studenten laten het zich goed smaken. Een bijzonder innovatief product is het drie maanden houdbare brood (ook Demeter).



Demeter-sociaal?

De laatste vraag die de studenten stelden ging over de Demeterkwaliteit van het brood uit Ahaus. Slaat die alleen op het landbouwkundige aspect van het biologisch-dynamische graan? Volgens de BioBakker gaat het om meer, bij die kwaliteit hoort tevens een passende sociaal- economische verplichting zoals een goed inkomen voor de boer die het graan verbouwt. De BioBakker past dagelijks deze bedrijfsfilosofie toe in zijn bedrijf. De komende jaren wil hij met de winkeliers zijn klanten er bewust maken dat zij met de aankoop van 'ons dagelijks brood' effectief meedoen aan het creëren van een duurzame toekomst. Door zijn bedrijfsfilosofie met zoveel mogelijk mensen te delen hoopt de BioBakker dat steeds meer partijen zich zullen aansluiten.

Het klinkt als muziek in de oren van de Warmonderhofstudenten: de duurzame boeren en ondernemers van de nabije toekomst. Met een cadeaubroodtas in de hand, groen van kleur natuurlijk, met granen erop vertrekken ze weer naar Dronten, enthousiast geworden door het interessante bedrijfsconcept van de BioBakker.

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven