"Leren dagelijks bij in onze semi gesloten kas"

PCG: voorlichting en proeven voor beschutte bio-teelt

Tholen – Het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) in Kruishoutem voert praktijkgerichte proeven uit voor de Vlaamse biologische teelt. Het gaat hierbij om de beschutte teelten, in kassen en tunnels. Justine Dewitte is hiervoor verantwoordelijk. "Een technisch comité beslist welke proefopstellingen nodig zijn, de proeven worden vervolgens door ons uitgevoerd. Wij zijn de enigen die specifiek voor de beschutte bio-teelt proeven doen in België", licht ze toe.


Justine toont dat buiten de kas gedacht wordt aan de biodiversiteit

Telers kunnen bij Justine terecht voor gerichte voorlichting. Daarvoor brengt ze diverse bezoeken aan een bedrijf en stelt dan een teeltplan op. Daarna bezoekt ze de telers nog verschillende malen en ze kunnen altijd met vragen bij het PCG terecht. "Bio-teelt kan zeker rendabel zijn, maar dan moet je het wel gedegen aanpakken." Ze vindt haar werk heel uitdagend. "Ik leer heel veel bij en heb contact met leuke bedrijven."Volgens Justine is het grootste probleem op de Belgische markt de afzet, maar de vraag is nochtans groter dan het aanbod. "Dit is vooral een logistiek probleem en een probleem van afstemming vraag en aanbod tijdens bepaalde periodes. De producent dient tevens handelaar te zijn en moet dus moeite doen om zijn product te verkopen."

Opmerkelijk vindt ze het ook dat de reguliere telers vooral teelttechnisch de drempel voor omschakeling hoog vinden. "Dit wordt deels opgevangen doordat de bio-teler verschillende gewassen teelt. Hierdoor spreidt je de risico's meer." Ze geeft aan dat er een stijgende lijn zichtbaar is in de interesse. "Men staat over het algemeen wat minder argwanend tegenover bio-teelt."


Momenteel loopt een onderzoek naar de bemesting van de trostomaat, met dierlijke en plantaardige bemesting. "We zijn er al achter gekomen dat de mestkeuze gevolgen heeft voor de taaiheid van de schil."

'Bio beschutte teelten in een notendop'

Momenteel is Justine druk met een korte opleiding 'Bio beschutte teelten in een notendop'. De opkomst ligt met 25 mensen boven verwachting. "De telers krijgen informatie over de financiële steun, en ik informeer ze over de teelttechnische kant. De tweede avond is het woord aan de telers en de derde avond lichten verschillende afzetorganisaties voor. Het voordeel is dat ze dan ook direct contact kunnen leggen."


In de koepels worden proeven gedaan met pluimvee en onkruidbestrijding. "Maneganzen, maar ook kippen, zijdehoenders en Japanse kwartels maken de koepel schoon tijdens perioden van braak."

Maximaal isolerende serre

Voor een deel van de proeven heeft Justine de beschikking over een maximaal isolerende kas. Deze kas is in de winter van 2009/2010 gebouwd. Er zijn heel wat technische hoogstandjes ingebouwd. Zo kan de energie opgeslagen worden in een boorgatenergieopslagsysteem. Dit zijn 28 boorgaten van 100 meter diep waar warmte of koude kan opgeslagen worden op lange termijn. "Klimaat sturen vergt erg veel kennis, dankzij deze kas leren we iedere dag bij."
 

Hier wordt de werking van de kas volledig uitgelegd

De kneep van het vak bij bio-telen is volgens Justine het voor zijn van problemen. En vooralsnog blijven de wortelknobbelaaltjes in de vruchtgroenten bijvoorbeeld een pijnpunt. "In een gestookte serre wordt dikwijls een beperkte rotatie aangehouden, daar dit het meest rendabel is. De aaltjes kunnen zich echter blijven voortplanten op de resistente onderstammen."

Voor meer informatie:

Justine Dewitte
Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG)
Karreweg 6
9770 Kruishoutem
+32 (0) 9 381 86 86
Justine.dewitte@proefcentrum-kruishoutem.be
www.proefcentrum-kruishoutem.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.