Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Planten hebben te lijden gehad onder de nachtvorst"

Très Jolie gaat zorgfunctie uitbreiden

Tholen – Bij Très Jolie in Lunteren groeit op één hectare een ruim assortiment aan biologisch kleinfruit. Dit jaar is het tiende teeltjaar. "Ons land staat vol met bessen, in allerlei soorten en maten. De belangrijkste fruitsoorten zijn frambozen, blauwe bessen, bramen en rode bessen", vertelt Juliette Stout, die Très Jolie samen met Theresia Kamphuys runt en de zorgfunctie graag verder uit wil gaan breiden.



Juliëtte is erg blij met waar Très Jolie nu staat. "We hebben en mooie tuin en een goede productie." De weersomstandigheden zijn natuurlijk wel bepalend voor de teelt. Zo heeft de wisselvallige zomer zeker zijn weerslag op de planten gehad. “Het is echt zoeken naar balans, vorig jaar was het juist heel nat en nu erg wisselvallig. Ook hebben de planten te lijden gehad onder de nachtvorst in het voorjaar." Om de plagen te beperken zijn heel veel vogelhuisjes in de tuin geïnstalleerd. "Dit werkt erg goed. Een paar jaar hebben we al vrij weinig last van rupsen."



Het grootste gedeelte van het fruit gaat vers naar de winkels. De vruchten en jams van Très Jolie worden voornamelijk in winkels in de omgeving verkocht. Ook zijn de diverse streekmarkten een belangrijke afnemer. En sinds een paar jaar fungeert Très Jolie ook als zelfpluktuin. "Hier is steeds meer animo voor. Wel moeten we opletten dat er voldoende fruit overblijft voor de verwerking. Het ene jaar houden we ook meer over dan het andere jaar."

Theresia is naast haar werk in de tuin verantwoordelijk voor de vervaardiging van de jam. "Daarvoor huren we zo'n één a twee dagen per maand een speciale ruimte af. Dan maakt Theresia honderden potten jam."


Zorggedeelte

Juliëtte en Theresia hebben elkaar ontmoet toen zij beiden op een andere zorgboerderij werkten. Ze besloten vervolgens zelf een tuin op te gaan richten. "De nadruk wilden we op de productietuin leggen, met zorg erbij." Aan de tuin is nu al enorm veel tijd en aandacht aan besteed, daarom zijn ze nu van plan om meer op de zorg te gaan focussen. Momenteel komt in de winter eenmaal per week een groep zorgvragers werken in de tuin. "Dit moet meer worden. Wat dat betreft zoeken we nog naar wat meer balans."

Voor meer informatie:

Juliëtte Stout, frambozenrood@gmail.com, 06 30886139, www.tresjoliefruittuin.nl