"EkoPlaza al ingeschreven voor BuurZOEKTbedrijf"

Project BoerENbuur wordt steeds breder toegepast

Tholen - In 2006 is het project BoerENbuur ontstaan om als boer en buren meer samen te werken, in geld, geest en menskracht. Door deze verbinding wordt duurzame klimaatneutrale landbouw bevorderd. Daaruit vloeide in 2008 meteen al het pilotproject BoerZOEKTbuur voort, met 15 boerenbedrijven, bedacht door Anne Stijkel samen met boer Henk Hoefnagel. De burger investeert eenmalig 250 euro en krijgt daarvoor zes waardebonnen van 50 euro. "De buren kunnen dit bedrag aan producten en diensten besteden."

BoerZOEKTbuur is een groot succes. "Er doen inmiddels al zo'n 1500 mensen mee en 27 boerenbedrijven." Anne geeft aan dat het inmiddels grotendeels een zelforganiserend systeem is. "Het is nu een kwestie van vertrouwen vanuit de burger. Zij moeten op de bedrijven kunnen bouwen, bijvoorbeeld dat de productkwaliteit op peil blijft." Anne heeft het concept bedacht en het materiaal beschikbaar gesteld. De boeren zijn nu helemaal zelf verantwoordelijk.De initiatiefneemster kwam er al snel achter dat het concept heel breed toepasbaar is. "Het concept smaakt echt naar meer. Zo zie ik bijvoorbeeld ook mogelijkheden voor restaurants, zorginstellingen en bio-supermarkten." De supermarkt gaat al snel gebeuren. Anne is momenteel in gesprek met EkoPlaza. "Zij hebben zich als eerste laten ‘oproepen’ door een buur, in dit geval Pauline Westendorp, en zich meteen ingeschreven voor het project BuurZOEKTbedrijf. Met dit initiatief willen we lokaal duurzame energie opwekken stimuleren door het te koppelen aan onze levensbehoeftes."

Anne geeft aan dat ze hierin ook eindeloze mogelijkheden ziet. Zo kan EkoPlaza er bijvoorbeeld ook voor kiezen om panelen te leggen bij één van de leveranciers.

Voor meer informatie: Anne Stijkel, Stichting Triple-IS, 020 6972999

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven