"Willen voorkomen dat andere consumenten het ook eten"

Finse sterft aan botulisme-vergiftiging na eten bio-olijven

Een oudere vrouw uit Finland is overleden als gevolg van botulisme-vergiftiging. De vergiftiging werd veroorzaakt door de bacterie Clostridium botulinum, een toxine die aangetroffen is in een pot Italiaanse biologische olijven.

Volgens het 'Helsinki en Uusimaa Hospital District', is de vrouw donderdag aan de ziekte bezweken. De toestand van de tweede patiënt lijkt te verbeteren.

De met amandelen gevulde olijven zijn vervaardigd en verpakt in Italië. Het gaat om olijven met de Finse woorden 'Gaudiano Bio oliivi mantelitäytteellä' op de verpakking, van het merk. De producten zijn inmiddels uit de winkelrekken gehaald, maar er staan mogelijk nog potten bij consumenten in de keukenkastjes.

Maatregelen

De Finse voedselveiligheidsorganisatie EVIRA waarschuwt voor het eten van deze potentieel zeer gevaarlijke producten. In de herfst van vorig jaar werden 900 potjes geïmporteerd.

Voor de eerste keer hebben Finse ambtenaren van de gezondheidsdienst gebruik gemaakt van de klantenregisters van winkels. Dit in een poging om verdere risico's te beperken. Mevrouw Husu-Kallio van de Finse voedselveiligheidsautoriteit zegt dat een aantal klanten die het product gekocht hebben al gevonden is. "Het is belangrijk dat wij met deze mensen in contact komen, zodat we kunnen voorkomen dat zij de producten ook eten." De nationale 'Data Protection Ombudsman' heeft groen licht gegeven voor het gebruik van de klantgegevens.

Ook het Europese waarschuwingssysteem RASFF is op de hoogte gesteld van het gevaar. De Britse Food Standards Agency geeft de olijven inmiddels al uit de schappen laten halen.

Bron: Helsingin Sanoma en YLE Uutiset

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven