Bio-producten uit kwekerij van Bartiméus bij 'Wat de pot schaft'

Bijna verscholen liggen de historische moestuin en de Theeschenkerij van Bartiméus prachtig tussen de inmiddels herfstgekleurde bomen aan de Broekweg in Doorn. Bewoners van Bartiméus kweken hier sinds het voorjaar biologische groenten, fruit, bloemen en kruiden, die je zelf mag oogsten. "Verser kan je het niet krijgen", zegt Frederieke Demmer van 'Wat de pot schaft' in Doorn, die hier sinds kort inkoopt.

"De tuin en de theeschenkerij zijn opgezet om werk te bieden aan de bewoners van Bartiméus, die een visuele en/of meervoudige beperking hebben. De moestuin, die stamt uit de 19e eeuw, en het aangrenzend rosarium zijn de afgelopen jaren volledig gerestaureerd. De bewoners werken in de moestuin, staan klanten bij en helpen in de Theeschenkerij. Belangrijk doel van de tuin is ook een ontmoeting te creëren tussen de bewoners en de buitenwereld", aldus Marja Mostert de beheerder van de moestuin.

Seizoensgebonden groenten

Frederieke Demmer is één van die bruggen naar de samenleving op de Heuvelrug. Zij zette anderhalf jaar geleden met Friedolien de Vrieseen maaltijd-afhaalservice op. "We willen voor 'Wat de pot schaft' zoveel mogelijk regionale, eerlijke en verantwoorde producten gebruiken. Dat betekent onder andere seizoensgebonden groenten. Ik wil mijn klanten laten proeven hoe goed verse, biologische groenten, fruit en kruiden kunnen smaken. De moestuin van Bartiméus sluit helemaal op dat idee aan."

De samenwerking tussen de historische moestuin en 'Wat de pot schaft' is deze zomer tot stand gekomen. Frederieke: "Toen ik hier aankwam in deze prachtige ommuurde tuin met kassen, verse groenten, kruiden en bloemen, was ik meteen verkocht. Ik vertrok met een zelf geplukt veldboeket, en een tas vol groenten en fruit. Hier word ik echt blij van."

Ook Marja en haar collega Jantine Willik hebben baat bij de samenwerking met Frederieke en Friedolien. Marja: "De theeschenkerij is heel geschikt om af te huren voor high tea's, lunches, seminars of workshops. Taarten, quiches en hapjes komen uit de bakkerij of van de kantinegroep van Bartiméus, maar als ik 50 scones nodig heb, dan bel ik 'Wat de pot schaft.' We streven beiden naar een mooi, puur en verantwoord product. We versterken elkaar door elkaar aan te vullen. Er is gewoon een klik."

Beleven

"Alles gaat hier om beleving. Als je niet kunt zien, moet je kunnen ruiken, voelen en proeven. Zo hebben we extra veel geurende bloemen, kruiden en planten in de tuin staan. De bewoners beleven de tuin door met de planten en bloemen bezig te zijn en de zon en de wind te voelen. Daarnaast beleven zij de producten door een quiche of een taart te maken met de gewassen uit de tuin voor een high tea of een lunch in de Theeschenkerij", aldus Marja. Zo'n zeven maanden na de opening kijken Marja en Jantine terug op een geweldig eerste seizoen. "We hadden een goede oogst dit jaar. De aardappelen en de uien zijn helemaal uitverkocht, ze waren geweldig lekker."

Bron: Nieuwsblad De Kaap

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven