Producenten tonen hun wijnen aan wijnprofessionals

Groen in de hoofdrol tijdens Franse wijnproeverij

Op maandag 7 november aanstaande presenteren 28 Franse biologische of biologisch-dynamische wijnproducenten hun 'groene' wijnen aan de Nederlandse wijnprofessionals. Enkele producenten die bezig zijn met de omschakeling van hun wijngaarden zijn ook aanwezig bij deze wijnproeverij. De bijeenkomst vindt plaats in het Mövenpick Hotel City Centre in Amsterdam van 13:30 tot 19:00 uur.

Klik hier voor de uitnodiging, met meer informatie over de aanmelding.

De Franse biologische wijngaardoppervlakte is verdubbeld

In 2010 is de biologische wijngaardoppervlakte gegroeid tot 50.268 hectare (28 procent meer). Frankrijk telt zo'n 4.000 gecertificeerde wijnbedrijven die zijn overgegaan op de biologische of biologisch-dynamische wijnbouw. Op 29.000 hectare (57 procent van de wijngaarden) worden nu biologische druiven geteeld. Frankrijk kleurt groen met een jaarlijkse groei van meer dan 20 procent in de biologische wijnbouw en een recordgroei van 39 procent in 2009. In 2010 vertegenwoordigden biologische wijnen 10 procent van de marktwaarde van alle biologische producten in Frankrijk. 70 procent van de 'biologische' wijnen is bestemd voor de export. Zeventig procent van de Franse bevolking is voorstander van 'bio-wijnen' uit respect voor de wijnproducenten en het milieu. De helft zegt er niet altijd aan te denken om biologische wijnen te kopen.


Nog een stapje verder

Steeds meer Franse producenten gaan nog een stapje verder en gaan over op de 'biodynamie'. Deze wijnboeren kiezen ervoor kwaliteitswijnen te produceren die authentiek en typerend zijn voor hun terroir. Ze koesteren het leven (flora en fauna) in de bodem van hun wijngaard en de natuurlijke omgeving. Ze maken hun eigen 'dynamische' compost op basis van planten en kruiden en werken met 'gedynamiseerd water'. Ook volgen ze de aanwijzingen van de kosmische kalender, die is gebaseerd op de stand van de planeten.

De labels

De Fédération Nationale Interprofessionnelle des Vins de l'Agriculture Biologique (FNIVAB) houdt zich bezig met de biologische wijnbouw in Frankrijk. De erkende en bekendste labels voor gecertificeerde bio-wijnen is het label van de FNIVAB en het AB-label van Ecocert. Voor de biodynamie zijn er twee erkende labels: Biodyvin en Demeter.

Languedoc-Roussillon: het groenste wijngebied

De Languedoc-Roussillon is de grootste Franse producent van biologische geteelde druiven; in 2009 was één op de drie wijngaarden biologisch. Het gebied telt 798 wijnbedrijven die op meer dan 60 procent van hun wijngaarden biologische of biodynamische wijnen produceren. Met elkaar produceren ze ieder jaar 333.000 hectoliter ofwel 21 miljoen flessen biologische wijnen.

Vandaar dat Sud de France eregast is van de BIO-proeverij met een delegatie 'groene' producenten uit de Languedoc-Roussillon. Sud de France biedt een scala aan toegankelijke en betaalbare wijnen voor alledag maar ook grands crus voor feestelijke gelegenheden. Sud de France produceert rode, witte en rosé wijnen maar ook zoete en mousserende wijnen. Met 30 appellations staat Sud de France voor karaktervolle wijnen uit het zuiden van Frankrijk.

Klik hier voor de uitnodiging, met meer informatie over de aanmelding.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.