Ruimte voor nieuwkomers

Afzetmarkt voor biologische producten blijft groeien

Ondanks economische tegenwind, blijft de afzetmarkt voor biologische producten gestaag groeien. Kortom ruimte voor nieuwkomers ofwel omschakelaars. Diverse organisaties en de provincies Drenthe, Flevoland en Noord Holland ondersteunen boeren die deze overstap maken. Wat er komt kijken bij omschakeling en wat dit opbrengt is te lezen in de brochures Biologisch Ondernemen.

Ketenmanager Arend Zeelenberg wijst erop dat biologische akkerbouwproducten voor een groot deel buiten Nederland worden afgezet. Binnen Nederland hebben vooral versproducten (agf, zuivel en vlees) een plek veroverd in het schap. Via diverse huismerken lopen biologische producten mee in het assortiment en daarmee zijn ze voor de consument goed zichtbaar. Voor de toekomst ziet hij trends die ook voor biologische afzetkansen bieden. Het feit dat mensen steeds meer buiten huis (out of home) biologisch kunnen eten, geeft een groeipotentie. Doordat andere landen steeds meer zelfvoorzienend worden, blijft het ontwikkelen van de binnenlandse markt erg belangrijk. En hierin ziet Zeelenberg wel ruimte, de Nederlandse consument geeft per jaar 32,80 euro uit aan biologische producten. De Denen besteden aanzienlijk meer, namelijk circa 132,20 euro per jaar.
 
Marketingmanager Edwin Crombags van Campina Zuiver Zuivel ziet de markt groeien, afgelopen jaar met 20 procent. "Als boeren spelen met de gedachte om om te schakelen naar biologisch, dan is dit het moment."
 
Omschakelen is een beetje zoals in het diepe springen, maar geeft uiteindelijk meer voldoening is een veel gehoorde opmerking. Er bestaat geen gebruiksaanwijzing voor omschakeling, wel veel aandachtspunten die ongelukken kunnen voorkomen. In de brochures Biologisch ondernemen komen vele facetten rondom omschakeling aan bod. Een geschikte richtingaanwijzer voor iedere boer.

Voor meer informatie: www.biologschondernemen.nl

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.