Beeldenbank uitgebreid met categorie 'natuurlijke vijanden'

De Beeldenbank ziekten plagen en onkruiden is onlangs uitgebreid met een nieuwe categorie over natuurlijke vijanden in open teelten. Dit is het resultaat van een samenwerkingsproject tussen onderzoekers van Wageningen UR en docenten uit groen onderwijs.

Natuurlijke vijanden zijn nuttige insecten, bijvoorbeeld omdat ze plaaginsecten opeten of parasiteren. Telers kunnen hier gebruik van maken bij de biologische bestrijding. Uiteraard moeten de natuurlijke vijanden worden ontzien bij gewasbespuitingen. De vraag is echter of iedereen de nuttige insecten wel kan onderscheiden van de plaaginsecten. Omdat dit soms moeilijk is, staan behalve de plaaginsecten, nu ook de natuurlijke vijanden in de Beeldenbank ziekten, plagen en onkruiden.

Behalve beelden en beschrijving van 22 groepen natuurlijke vijanden, is ook informatie te vinden over toepassingsmogelijkheden en prooisoorten. De teksten zijn samengesteld door onderzoekers van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO, onderdeel van Wageningen UR) en de beelden zijn beschikbaar gesteld door PPO en Koppert BV - leverancier van biologische bestrijdingsproducten.

De beeldenbank biedt foto's van méér dan 800 ziekten, plagen en onkruiden met de Nederlandse en Latijnse naam en de gewassen waarin de aantasting voorkomt. Daarnaast is er een duidelijke omschrijving van de symptomen, de levenswijze en de bestrijdingsmaatregelen die beschikbaar zijn.

De belangstelling voor deze beeldenbank neemt gestaag toe. Het aantal bezoekers ligt inmiddels op circa 9000 per maand. Bezoekers zijn vooral leerlingen en docenten van groene onderwijsinstellingen, telers, voorlichters èn particulieren.

De beeldenbank is tot stand gekomen vanuit diverse onderwijsprojecten (Wellantcollege en AOC Oost) in samenwerking met het praktijkonderzoek (PPO, Wageningen UR). Groen Kennisnet heeft er voor gezorgd dat de beeldenbank gratis beschikbaar is voor een breed publiek. Met behulp van WURKS-subsidie van het Ministerie van EL&I is de beeldenbank eerder al uitgebreid met herbicideschadebeelden en gebreksziekten. Met het openstellen van het deel over natuurlijke vijanden is dit project nu afgerond.

Klik hier om naar de Beeldenbank te gaan.

Bron: Wageningen UR

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.