"Met publieksacties 10.000.000 mensen bereiken"

Bavo van den Idsert verwacht binnen vijf jaar omzetverdubbeling voor bio

Tholen – Bionext wil het overleg met alle partijen in het bedrijfsleven zo goed mogelijk ordenen. "Met de meeste schakels is dit al goed gelukt. Binnenkort wordt duidelijk hoe de boerenverenigingen bijvoorbeeld aan gaan haken bij Bionext", vertelt directeur Bavo van den Idsert. Ook worden er stappen gemaakt in de ontwikkeling van een bio-retailvereniging.

Verder wordt momenteel volop overlegd over de verdere verduurzaming van de sector. "We voeren discussies met het bedrijfsleven om alles af te stemmen. De ene duurzame maatregel is nog wel eens in conflict met de andere. Zaak is om dit in balans te brengen." Hij geeft hierin als voorbeeld de stikstofuitstoot van biologische veehouderijen. "Deze ligt mogelijk wat hoger dan bij de reguliere veehouderijen, maar dit wordt grotendeels gecompenseerd door de plantaardige sector."


Bavo tijdens het eindcongres van de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw.

Doelen

Volgend jaar gaat Bionext het ketenmanagement nadrukkelijker uitbouwen. Ketenmanagers Maurits Steverink en Arend Zeelenberg worden onderdeel van de basisstructuur. "Voor een aantal basistaken worden zij door Bionext ingeschakeld. Daarnaast zijn we samen met specifieke groepen bezig die extra ondersteuning van de ketenmanagers willen hebben. We willen goed inspelen op de behoeften van verschillende ketens en ze daarin ondersteunen."
 

Begroting

Bavo vertelt dat de Bionext begroting voor 2012 rond de 2.000.000 euro zal liggen. "Dat is een behoorlijke verhoging ten opzichte van dit jaar, terwijl de ondersteuning van de overheid bijna geheel afloopt." Bijna driekwart hiervan gaat naar communicatieprojecten, deels business-to-business en grotendeels consumentgericht. "De doelstelling over vijf jaar is dat we met onze PR en publieksacties jaarlijks 10.000.000 mensen bereiken. Daarom worden de consumentenprojecten, zoals de kip- en appeladoptie, versterkt."

Verwachtingen

Aan de groeiende verkopen in de retail, de catering en de speciaalzaken is te merken dat biologisch voorziet in een behoefte. Bavo geeft aan dat hij dit jaren geleden al voorzien had. "We kampten niet zozeer met een vraagprobleem, maar het zat in het distributiesysteem. De consument wilde wel, maar het bio product was gewoon onvoldoende bereikbaar. Nu de distributie op alle terreinen sterk uitbreid, schiet de omzet omhoog. Bio vult de behoefte in voor de kwaliteitsbewuste consument. Er zit nog veel meer potentie in."

Hij is er zeker van dat biologisch over een jaar of zeven goed zal zijn voor circa vijf procent van de totale voedingsverkopen. "Al hangt dit natuurlijk af van hoe breed je de cijfers neemt." En hij verwacht binnen vijf jaar minimaal een omzetverdubbeling, zowel binnen Nederland als in de export. "Dat is volgens mij een realistische inschatting."

Voor meer informatie: Bavo van den Idsert, 030 2339970.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven